OMV refuză să plătească taxă de solidaritate în România. În Austria, dă 150 de milioane de euro. Chirieac, ipoteză: A fost făcută greșit OUG cu acest scop, ca OMV să nu plătească
OMV Petrom a trimis o informare Bursei de Valori Bucureşti în care a susţinut că nu are 75% din cifra de afaceri în domeniile vizate de noua taxare şi, prin urmare, nu se aşteaptă să plătească impozitul de 60%. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat întreaga situație.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis ca firmele din industria ţiţeiului, petrolului, gazelor naturale și rafinăriile să plătească un impozit de 60% pe profit, asta dacă profitul pe care l-au înregistrat în 2022 sau 2023 depăşeşte cu 20% media profiturilor înregistrate în perioada 2018-2021. La scurt timp după ce compania a transmis notificarea către Bursa de Valori, a reacţionat şi Ministerul Finanţelor Publice care spunea că există o prevedere în regulament care spune că doar companiile care depăşesc 75% cifră de afaceri sunt obligate să plătească taxa de solidaritate, dar precizează Ministerul Finanțelor că obligate să plătească această taxă sunt şi companiile partenere, firmele conexe.
Această taxare a fost stabilită iniţial printr-un regulament european pe care România a fost obligată să îl transpună. În regulament, însă, se vorbea despre o cotă de impozitare de 30%. Statul român a ales o cotă de 60% şi a devenit a treia ţară din UE care taxează dur profiturile acestor companii.
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația expusă.
„Tind să cred că a fost făcută greşit OUG, cu scopul ca OMV să nu plătească această taxă”
„Să vedem dacă va analiza cineva cine a scris nota de fundamentare pentru OUG pentru că eu tind să cred că a fost făcută greşit OUG, cu scopul ca OMV să nu plătească această taxă. Altminteri, OMV a anunţat că în Austria va plăti 150 de milioane de euro. Eh, cineva în România a făcut în aşa fel încât a văduvit statul român de un miliard de euro. Cum vi se pare asta? În rest, celelalte companii energetice sunt ale statului. Singura care putea să aducă un plus la bugetul de stat era OMV Petrom. Cineva a scris acea OUG în aşa fel încât OMV să nu plătească. Şi austriecii au dreptate să spună că liderii noştri sunt corupţi. Avem dovada”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea News Hour CNN de la Antena 3.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, doar din vânzări, în 2022, OMV Petrom a avut un profit de 160%. Au crescut vânzările la 44,24 miliarde.
„Cineva a scris nota de fundamentare a OUG, a trecut 75%. Poate că şi OMV şi-a trecut pe alte firme astfel încât să nu atingă 75%, că pisica cu clopoţei nu prinde şoareci. Nu ştim despre ce este vorba. Interesant este dacă va hotărî cineva să facă o anchetă. Dacă mă întrebaţi, nu va fi găsit vinovatul”, a mai spus analistul.
Întrebat dacă se mai poate rezolva ceva acum, analistul politic a răspuns: „Nu şi nu se mai poate aplica nici anul ăsta, pentru că este pe ultimii trei ani şi,