Sfatul expertului: Cum creăm obiceiuri sănătoase de somn pentru copii
Somnul este esențial pentru copiii aflați în plin proces de creștere, fiind important pentru sănătatea lor mentală și fizică. Obiceiurile regulate în privința somnului îi ajută pe copii să-și consolideze memoria și să învețe mai bine.
,,Lipsa somnului contribuie la apariția depresiei în copilărie, anxietății și chiar riscului de sinucidere”, atrage atenția Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.
În privința somnului de bună calitate, în cazul copiilor sunt importante trei aspecte. În primul rând, au nevoie de suficiente ore de somn. Pe lângă durata somnului este importantă și calitatea somnului. Un copil e bine să doarmă profund în timpul nopții, cu puține întreruperi sau treziri. Și, în cele din urmă, există ora de somn – în esență, un program regulat, cu ora de culcare și cea de trezire aproximativ aceeași pe parcursul întregii săptămâni.
Obiceiurile de somn sănătoase, o provocare a vieții cotidiene
,,Chiar și atunci când știi cât de important este un somn bun, este ușor ca durata somnului, calitatea și momentul să fie perturbate. Se poate întâmpla din diverse motive, cum ar fi sărbătorile, vacanțele sau tulburările care însoțesc viața post pandemică”, susține Erika Bocknek de la Universitatea Wayne.
Obiceiurile de somn sănătoase sunt greu de păstrat și din motive cotidiene, cum ar fi dezacordul părinte-copil privind programele încărcate ale adulților și comportamentul relaxat al copiilor mai mari în weekend. Dar există modalități prin care familiile să-și recapete somnul, e de părere experta și cercetătoare în dezvoltarea copilului, atenția Erika Bocknek. Aceasta este și terapeut de familie, studiază comportamentele parentale și familiale care creează medii sănătoase pentru modelele de somn ale copiilor. Specialista oferă câteva sfaturile generale pentru întreaga familie, fiindcă în opinia sa un somn mai bun pentru copii este influențat de obiceiurile din familie.
Modelați obiceiurile familiei legate de somn
Copiii sunt fini observatori. Ei acordă o atenție deosebită atât regulilor vorbite, cât și celor nerostite ale familiei lor. Pentru ca toți cei din familie să doarmă bine, somnul trebuie să fie o prioritate pentru toți, nu doar pentru cei mici.
Dacă somnul pare a fi o pedeapsă mai degrabă decât un dar pentru sănătate, nu e o atitudine bună pe care copiii să o îmbrățișeze. Adulții trebuie să vorbească despre faptul că somnul este o prioritate pentru toți membrii familiei și să promoveze mersul pe jos nu obiceiul de a sta la televizor.
,,Acordați atenție la ceea ce spuneți și la ceea ce faceți, întărind ideea că este important pentru întreaga familie să doarmă și să aibă energie pentru ziua următoare”, a precizat experta în somn.
Cunoașteți-vă copilul
Amintiți-vă că fiecare copil este unic, așa că nu vă așteptați ca sfaturile generale pentru somn să fie universal valabile. Temperamentul copilului joacă un rol semnificativ în ceea ce privește durata, calitatea și momentul somnului.
,,Fii proactiv în a observa ce este bun în copilul tău.