Comentarii

Trei ani de pandemie: viața a miliarde de oameni s-a schimbat, pentru 6,7 milioane a însemnat sfârșitul drumului

  • 6,7 milioane de oameni și-au pierdut viața în urma infectării cu Covid-19 și a complicațiilor provocate de îmbolnăvire.
  • La mai puțin de un an de la începutul pandemiei, primele persoane s-au vaccinat în Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană.
  • Pandemia a afectat toate categoriile de persoane, a divizat societatea și a deformat relațiile umane.
  • 67.374 de români au decedat în urma infectării, conform datelor publicate de Guvernul României.
  • Peste 8 milioane de cetățeni români au făcut cel puțin o doză de vaccin.

În ultima zi a anului 2019, pe un site internațional de alerte pentru boli infecțioase a fost publicat primul raport în care se anunțau 27 de decese în orașul Wuhan, provincia Hubei, China, din cauza infectării cu un virus necunoscut. 

Așa a început călătoria prin pandemie a omenirii, una care pentru America de Nord și Europa s-a încheiat, conform unor specialiști, dar care încă provoacă disfuncționalități ale sistemului de sănătate, tensiuni sociale și blocaje economice în China.

În cei trei ani, 6,7 milioane de oameni și-au pierdut viața în urma infectării cu Covid-19 și a complicațiilor provocate de îmbolnăvire.

La mai puțin de un an de la începutul pandemiei, primii oameni au fost vaccinați în Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană. O combinație între imunitatea realizată în urma campaniilor de vaccinare și cea dată de îmbolnăvire au creat rezistență în fața virusului. Încă sunt persoane care se infectează, dar pericolul de moarte a scăzut în mod semnificativ.

Asistenta medicală Mihaela Anghel a fost prima persoană din România care s-a vaccinat împotriva Covid-19, în data de 27 decembrie 2020 – Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Pandemia a avut un impact profund din punct de vedere fizic, psihic și social. A afectat toate categoriile de persoane, a divizat societatea și a deformat relațiile umane.

Nimeni nu a analizat încă modul în care a modelat această experiență tragică și neașteptată societatea în care trăim, dar încă îi suportăm consecințele.

Cum te raportezi la o catastrofă

S-a întâmplat cu două săptămâni înainte să se închidă parcurile. Era o zi rece de primăvară, iar pe aleea asfaltată care urca singura movilă din mica întindere de verdeață nu se afla niciun trecător.

La ora zece dimineața, pensionarii și alergătorii au terminat tururile ritualice de un kilometru fiecare, printre copaci și iarba răvășită de o iarnă fără zăpada.

Din vârful micului deal se vedea gardul Institutului “Matei Balș”, cel mai important spital de boli infecțioase din țară. 

Venisem să cercetez zona pentru a găsi un loc ferit de privirile curioase ale trecătorilor, de unde puteam face poze.

Mă pregăteam de pandemie ca un reporter conștiincios. Îmi cercetam agenda ca să descopăr ce medici cunosc și cu care pot ține legătura pentru a afla secretele noului virus, iar, acum, pornisem la vânătoare de imagini cu ambulanțe,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button