”Doamna OMV” din conducerea CE Oltenia, demisie. Afacerea în care austriecii investesc 15% și primesc 50%, plus terenurile CEO, pusă sub semnul întrebării
O investigație jurnalistică Antena3 CNN a ridicat mai multe semne de întrebare privind asocierea între OMV și CE Oltenia, pentru construcția unui parc fotovoltaic finanțat din bani publici.
Potrivit Oanei Zamfir, austriecii vin cu 15% din valoarea investiției, dar primesc 50% curentul electric obținut, pe lângă sute de hectare de teren, care trec din proprietatea CE Oltenia în cea a OMV. Ministerul Energiei a numit-o pe Lăcrămioara Diaconu-Pințea, un fost angajat OMV, în directoratul CE Oltenia, înainte de parafarea acestei înțelegeri. După ce afacerea a fost devoalată la Antena 3 CNN, Diaconu-Pințea și-a dat demisia din funcția deținută la CEO.
„Cum aţi întins mâna în piaţă şi aţi zis „eu, cu 410 milioane de euro în buzunar şi cu 680 de hectare, nu pot face afacerea asta singur. Și nu am nevoie de nicio companie a statului român pentru asta! Vreau să fac fix cu OMV, care să vină cu 76 de milioane de euro şi să primească jumătate din orice, din pământuri, din energia pe 25 de ani de acum înainte?”, l-a întrebat jurnalista Oana Zamfir pe Daniel Burlan, președinte al directoratului CE Oltenia, în emisiunea Exces de Putere de la Antena 3.
„Vă voi spune adevărul clar şi pe etape. CEO, în 2019, era într-o situaţie de dificultate, era în pericol de a intra în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziţia certificatelor Co2. Am fost nevoiţi să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă, de 254 de milioane. Condiţia pentru a se transforma în ajutor de restructurare şi condiţie ca să nu rambursăm acei bani era ca statul roman să notifice Comisia Europeană cu un plan de restructurare astfel încât acel ajutor de salvare să se transforme într-un ajutor de stat printr-un program de restructurare.
Acest proces de selecţie a unei firme care să vină alături de noi pentru a susţine această investiție din luna august 2021 a fost un proces transparent. La momentul în care s-a declanşat acest proces de selecţie al firmelor care să vină în asociere cu noi, am avut interes de la 30 de firme. În final, au rămas 13 firme care au cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la procedura de selecţie. Oferte au fost doar de la OMV şi Tinmar. OMV a ofertat pentru patru parcuri fotovoltaice, Tinmar pentru alte patru. A fost un proces transparent care a început în luna august. Nu s-a atribuit drect OMV-ului”, a explicat Burlan.
„Unde aţi mai pomenit o afacere unde unul vine cu vreo 10-15% şi se alege cu 50% din energia produsă pe 25 de ani şi din pământuri, din 680 de hectare devine proprietar pe jumătate?”, a spus Oana Zamfir.
Iar discuția a continuat, ulterior, atingând un punct fierbinte.
Din OMV, direct la CE Oltenia. Acum, și-a dat demisia
Oana Zamfir: Prezența doamnei Lăcrămioara Diaconu Pințea, adusă direct din boardul OMV-ului în cel al Complexului Energetic Oltenia, ce fel de ajutor a fost pentru această „afacere”?