Politica

Silviu Brucan a mers la Moscova în 1989. Lavinia Betea, istoric: Autorităţile româneşti nici nu ar fi aflat dacă nu se autodenunţa. Ne gândim de ce a făcut asta

Silviu Brucan, fost membru al Partidului Comunist din România, a fost în mare secret la Moscova în 1989. De altfel, conform istoricului Lavinia Betea, autorităţile de la Bucureşti au aflat despre această vizită doar după ce Brucan s-a autodenunţat. 

„Pe Brucan l-au primit când s-a dus la Moscova în 1989. Nu i s-a pus nici măcar viză pe paşaport. A plecat de la Viena, s-a întors de la Viena, şi probabil autorităţile româneşti nici nu ar fi aflat dacă nu s-ar fi autodenunţat. Iarăşi, ne gândim de  ce a făcut asta. Probabil avea nevoie de imagine pentru cele care au urmat”, a precizat Lavinia Betea într-un interviu pentru DC NEWS. 

De altfel, istoricul a spus şi că din România au venit cele mai multe scrisori către Moscova, prin care URSS-ului i se cerea să intervină.

„Vă citez: Aceste scrisori ne rugau să intervenim direct, într-atât de odios devenise regimul. Unele dintre ele vorbeau despre neo-monarhia care se abătuse asupra țării. Cea mai mare parte nu erau expediate din România, dar în ciuda acestui climat atât de tensionat credeam că schimbarea nu avea să intervină decât după moartea lui Nicolae Ceaușescu”, a mai spus aceasta. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Silviu Brucan, născut pe 18 ianuarie 1916, a fost ziarist la Gazeta de Seară şi Dacia Nouă, iar la vârsta de 19 ani a intrat în Partidul Comunist. Acesta a fost trimis în arest la domiciu în 1987, după ce a criticat conducerea partidului ca urmare a revoltei muncitorilor din Braşov. A fost totuşi lăsat să plece jumătate de an în SUA, acolo unde a avut întâlniri cu funcţionari ai Departamentului de Stat, dar şi cu fostul ambasador URSS la Washington, Anatoli Dobrinin. De altfel, Dobrinin i-a facilitat lui Brucan o întâlnire cu Mihail Gorbaciov, în noiembrie 1988. În Martie 1989, Brucan a semnat „scrisoarea celor şase”, alături de alţi cinci demnitari din PCR, împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Pentru acest gest, lui Brucan i s-a impus din nou domiciliu forţat.  

„Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, este declarația care i-a atras porecla de Oracolul din Dămăroaia.

Silviu Brucan a murit în 2006, la vârsta de 90 de ani. 

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

comunism

lavinia betea

moscova

silviu brucan

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button