Actualitate

BCR dă dovadă de sfidare după boicotul românilor. Nu poți să ai o asemenea reacție când ești o bancă atât de mare

Băncile austriece reacționează la boicotul românilor.

BCR a transmis că doar 11 persoane fizice și o companie și-au închis conturile. Această bancă are 2,8 milioane de clienți persoane fizice. În orice caz,  reprezentanții BCR au mai transmis că boicotul nu este o măsură înțeleaptă, dovadă că deși spun că doar 11 persoane fizice și o companie și-au închis conturile, nu sunt foarte „comozi” cu protestul românilor după ce Austria s-a opus aderării României în Schengen.

90% dintre români au banii la băncile austriece

Băncile austriece vor face tot ce le stă în putință pentru a-și păstra clienții, mai ales că 90% dintre români au banii la băncile austriece. În orice caz, din declarația transmisă de BCR prin care spune că „11 persoane fizice și o companie și-au retras banii”, sugerând că proporția este foarte mică, în total fiind aproape 3 milioane de clienți, arată aroganță și ne întrebăm dacă nu ar trebui ca fiecare client să conteze.

Chiar dacă există doar o persoană care se retrage, pentru orice bancă ar trebui să fie un semnal de alarmă. Și de ce dacă vorbim de un număr atât de mic de oameni, BCR simte nevoia să iasă în față și să transmită câți oameni și-au închis conturile? BCR vrea să sugereze că 11 persoane fizice nu au impact foarte mare, dar totuși, dacă pe viitor se mai gândește să plece cineva, să se gândească de două ori pentru că nu doar BCR va pierde, ci și persoana care pleacă.

Acest subiect a fost dezbătut la Antena 3, în emisiunea Cătălinei Porumbel, unde o parte din invitați au spus că punctul de vedere al BCR pare o sfidare. Ca entitate bancară nu ar trebui să sugerezi că 12 clienți care pleacă reprezintă cantitate neglijabilă.

„Nu poți să fii o companie privată, atât de mare, și să vii să spui că nu contează un client. Când dai acest mesaj, s-ar putea să ai efectul de bumerang și atunci lucrurile să se complice”, a spus jurnalista Cătălina Porumbel.

De asemenea, ziaristul Val Vâlcu a spus că ar trebui să intervină și Curtea de Conturi: „Când mă sună brokerul să-mi refac asigurarea Casco, îmi trimite cinci-șase conturi pentru a alege prin ce bancă fac plata. Nu trebuie să plătesc la o singură bancă. De ce, în schimb, companiile de stat nu au parteneriat cu trei-patru bănci? Companiile românești nu este nevoie să-și închidă conturile, dar pot să deruleze operațiuni prin mai multe bănci. De ce să ai parteneriat doar cu o singură bancă? Poate ar trebui să verifice mai multe Curtea de Conturi”.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală, precum și societăţile de profil de pe alte piețe.

Conducerea Erste Group a afirmat că regretă rezultatul votului din Consiliul JAI privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenţie şi respectăm faptul că trebuie să ia în considerare şi preocupările de securitate.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button