Comentarii

Mai bine să lăsăm Bulgaria în urmă sau solidaritatea ne-ar fi, de fapt, mai utilă? Unde e eroarea

La dezbaterea de marți seară din Parlamentul European reunit la Strasbourg, am putut observa cum europarlamentarii bulgari au vorbit despre nedreptatea de a ține România și Bulgaria la ușa Schengen, în vreme ce discursul dominant al eurodeputaților români a privit dreptul României de a fi în Schengen.

O diferență care nu e deloc de nuanță, ci care definește strategia anunțată de ministrul de Interne Bode înainte de a intra în Consiliul JAI: vom face orice compromis pentru a intra în Schengen.

Este decuplarea de Bulgaria, despre care a vorbit inclusiv comisarul european Adina Vălean într-un interviu acordat Spotmedia.ro chiar la Strasbourg, un astfel de compromis sau mai degrabă o poziționare care ne vulnerabilizează suplimentar?

Scenariul decuplării României și Bulgariei în dosarul Schengen a fost alimentat de Olanda, care și-a anunțat decizia de a bloca doar intrarea Bulgariei în Schengen, nu și a României. Votul însă a fost împotriva ambelor țări, pentru că, așa cum Mark Rutte știa fără îndoială, dosarul era comun. Votul bate declarația de susținere și simpatie, așa că împotriva României au votat aceleași două state care blochează Bulgaria: Austria și Olanda.

Totuși, politicienii români, de la cei din țară până la cei din Parlamentul European, preferă să decupeze și să se refere strict la votul abuziv al Austriei și la dreptul României de a fi în Schengen, de vreme ce mult menționatele criterii tehnice au fost îndeplinite.

Iată ce spune comisarul pentru Transporturi Adina Vălean, în interviul pentru Spotmedia:

„Există o diferență de pregătire și de acceptabilitate vizavi de România și Bulgaria. Cu alte cuvinte, România era mai pregătită.

A existat și această dilemă a bunei vecinătăți versus separare. Noi am intrat împreună în Uniunea Europeană, am avut un parcurs de bună vecinătate, similar, în ceea ce privește integrarea europeană.

Bulgaria este însă într-o situație politică instabilă de ceva vreme, care continuă, nici măcar nu se știe dacă vor avea alegeri din nou. Vreau să spun că, în acest moment, mie mi s-a părut evident că acceptabilitatea față de Bulgaria este mai redusă. A influențat poate și acest pachet, România-Bulgaria, faptul că a trebuit să fim văzuți împreună.  

Ce avem de făcut în continuare este să continuăm să insistăm, trebuie să pregătim lucrurile un pic mai bine, poate chiar să ajungem la separarea de Bulgaria. Până la urmă, cred că am trecut de la adolescență la maturitate, ca membri ai Uniunii Europene. Şi nu trebuie să fim priviți tot timpul la pachet cu cineva”.

Cât de corectă și mai ales eficientă este opțiunea României pentru decuplarea de Bulgaria?

În esență, Austria și Olanda blochează Bulgaria din aceleași motive pe care România le-a denunțat ca fiind greșite, de politică internă și reflectând dubla măsură, care acum se vede în toată forța: Austria și Olanda au dat undă verde Croației, dar nu și celorlalte două state, pentru care instituțiile UE au recomandat aderarea la Schengen de 11 ani,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button