Comentarii

Prima criză europeană de la începutul războiului. Austria înfige un cuțit în spatele României, făcând jocul Rusiei

Uniunea Europeană trece prin cel mai dificil moment de la declanșarea invaziei din Ucraina. Din păcate, solidaritatea s-a rupt într-o negociere ce s-a purtat în jurul României și Bulgariei. 

După declarația lui Klaus Iohannis se poate spune că relațiile dintre țara noastră și Austria s-au deteriorat grav, iar vina nu este a Bucureștiului.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”, a anunțat Iohannis.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a mai spus președintele României.

„Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a subliniat șeful statului.

Neacceptarea celor două țări în Schengen, deși atât Comisia Europeană cât și Parlamentul European au cerut acest lucru, mai mult, fiind primită Croația în urma unei înțelegeri pe sub masă între Austria și Olanda, va face să prăbușească susținerea proiectului european în România.

Austria, nedreaptă și cinică

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă sunt responsabili pentru acest eșec. Au început negocierile târziu, au folosit aderarea la spațiul Schengen ca pe un colac de salvare a unei guvernări mediocre, l-au ținut în brațe pe Lucian Bode, un ministru depășit total de complexitatea discuțiilor.

Dar principala problemă a fost poziția guvernului austriac, una nedreaptă și lipsită de orice respect față de România și de eforturile pe care le-a făcut țara noastră pentru o „uniune mai bună”.

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii”, a anunțat Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României și europarlamentar REPER.

Dacă un om politic moderat are o astfel de poziție, e simplu să realizăm cât de mare e frustrarea și furia la toate nivelele societății.

Deși Karl Nehammer, cancelarul Austriei, spunea în urmă cu o zi că va face tot ce-i stă în puteri pentru a proteja companiile austriece care funcționează pe teritoriul României, îi va fi destul de greu pentru că decizia de astăzi a creat un sentiment profund anti-austriac în întreaga țară.

E pregătită Viena să suporte consecințele?

Mai mulți oameni politici s-au exprimat deja că vor exista consecințe pentru Viena, atât economice, cât și de altă natură. Când negocierile se poartă numai într-o notă pragmatică și cinică, când e folosită minciuna, e vorba de responsabilizarea României cu privire la migrația ilegală, pentru a construi argumente împotriva unei țări care, de această dată, și-a făcut temele, înseamnă că Guvernul de la Viena e pregătit să suporte consecințele,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button