De ce ar fi nevoie de alte negocieri cu Rusia decât cele ce vor fi purtate de Ucraina?
• Războiul nu a înghețat. A venit iarna pe frontul din Ucraina și ritmul operațiunilor militare a scăzut, dar asta nu înseamnă că războiul a înghețat. Doar a încetinit pentru că noroiul împiedică tancurile să se miște în voie. Când va veni gerul sănătos și va îngheța pământul, războiul se va dezgheța iar ucrainenii își vor putea continua ofensiva în Herson, unde deja au trecut pe malul stâng al Niprului și prin Donbas sau Zaporojie, unde vor găsi trupe ruse infantile și neechipate.
• Cum ar vrea Kremlinul negocieri de pace. Ca să țină frontul până la primăvară, Putin ar avea nevoie de un moment de respiro, de un armistițiu. Dacă însă ar cere un armistițiu autocratul de la Kremlin ar ajunge de râsul cămilelor din Turkmenistan și atunci, în bun obicei kaghebist, supralicitează arătându-se dornic de negocieri de pace.
Este evident că dacă Ucraina ar cădea în capcana asta a ,,negocierilor” ar avea parte de discuții interminabile, de condiții de neacceptat puse de Moscova, de încercări rusești de a atrage la masa tratativelor țări europene, dacă nu pot aduce acolo America. Am avea parte de un circ mediatic de toată frumusețea în care un domn ca Lavrov va putea să-și demonstreze ,,clasa” diplomatică prelungind discuțiile cât va putea de mult.
În vremea desfășurării spectacolului ăstuia de circ, acțiunile militare vor fi obligatoriu înghețate. Uite, bre Occident, va spune propagnda rusă, nu mai atacăm ca să ne dovedim buna credință, deci comandați și voi ucrainienilor să nu mai atace.
Putin, împingând diplomația în avangardă, ar obține pentru armată două luni de odihnă. Timp în care ofensiva de iarnă ucraineană pentru care se pare că armata Kievului este pregătită va fi pusă la murat, în cămară.
Apoi va veni primăvara, pământul se va dezgheța și se va dezgheța și războiul pentru că domnul Lavrov va îngheța negocierile pentru vreun flintic de motiv.
Harașo scenariu, baștan cine l-a conceput!
• Cum stau lucrurile pe frontul de vest. Ucraina nici nu se gândește să cadă în capcana rusă, principiul sănătos de a merge la negocieri doar dacă Rusia părăsește teritoriile ocupate face țăndări planul Kremlinului de a trece iarna.
SUA sunt și ele de partea acestei idei, Joe Biden nu are chef de discuții cu Putin decât dacă acesta retrage acasă în Rusia lui armata din Ucraina.
Prin Germania apar voci care vorbesc pe șleau despre responsabilitatea politicii doamnei Merkel în provocarea războiului din Ucraina, deci pas negocieri și de aici.
Până și domnul Macron s-a mai liniștit și și-a mai nuanțat declarațiile pentru că a înțeles și dumnealui că e dreptul lui Zelenski, citez: „ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide”. Dar președintele francez nu este explicit legând pacea de retragerea rușilor din Ucraina, refuzând astfel să se poziționeze corect politic față de problemă.