Comentarii

Adrian Sârbu, la Gala ZF 24 de ani: Unde am fi fost dacă business-ul s-ar fi implicat mai mult în politicile publice sau în managementul public şi politică?

Adrian Sârbu, fondator Ziarul Financiar

Vorbim şi de Aleph, noul nostru proiect în media, dar hai să vorbim puţin de Ziarul Financiar şi de tema de astăzi.

Invitatul nostru, un distins profesor şi consultant politic şi în business, ne va spune ce se va întâmpla cu lumea occidentală după această criză, după războiul din Ucraina, după pandemie.

Încă nu ştim ce s-a întâmplat în ultimii doi-trei ani. De ce am avut pandemie, ce este cu acest război, creează creştere economică sau nu creează? Distinsul nostru oaspete mi-a spus că noul Plan Marshall estimează că Ucraina are nevoie de investiţii de 700 de miliarde de euro, dar eu zic că mai mult de 1 trilion (1.000 de miliarde).

Nu mai ştim unde este creştere economică, unde nu e creştere, nu mai ştim când e criză, când nu-i criză. Acum 24 de ani totul era în criză în România şi eram fericiţi că o să ajungem şi noi odată să nu mai avem criză, să avem creştere economică.

Eu cred că ZF-ul a adus comunităţii pe care o reprezentaţi aici încrederea. Asta aveam nevoie şi în ‘98 şi în ‘99, asta avem nevoie şi astăzi şi eu sper ca domnul Ian Goldin să ne dea puţină încredere. Eu am o mare încredere în viitorul comunităţii noastre şi al acestei ţări.

Acum 24 de ani aveam un PIB de 40 de miliarde de dolari, astăzi avem de şapte ori mai mult. Întrebarea mea în fiecare an a fost: nu puteam să avem mai mult? De ce polonezii au 600 de miliarde?

Şi sigur că în momentul în care mă întreb, mă gândesc şi la cei trei mari playeri din România de azi, din economie.

Statul, care din nefericire este, prin reprezentanţii lui – şi spun din nefericire şi nu e o chestiune de emoţie sau de atitudine, e o chestiune de realitate – este cel mai mare decident în alocarea de capital din România.

Businessul internaţional – aşa-numitele multinaţionale, dar nu sunt numai multinaţionale, că sunt şi multe companii mici care fac business în România – care a investit masiv în România.

Şi businessul românesc, care s-a născut şi astăzi este aproape la egalitate ca şi producţie cu multinaţionalele.

Întrebarea mea în toţi aceşti ani a fost dacă între ‘98 şi 2022 am crescut undeva 3-4% pe an, aveam noi o problemă să creştem 5-6% pe an? Nu cred deloc. Puteam creşte mai mult. China a crescut cu o medie de 10% şi peste 10% ani de zile. Noi de ce nu putem creşte cu 5-6%? Cu 5% aveam un PIB de 400 de miliarde de euro, iar România arăta puţin altfel. Nu că România nu arată bine. Astăzi în 2022, hai să fim serioşi, să ne uităm unii la alţii, România arată foarte bine. E o altă ţară. Niciodată în această ţară nu au existat 20-30 de ani de creştere economică.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button