Comentarii

Dacă piaţa românească este atât de bună (câinele nu pleacă de la măcelărie!), întrebarea este de ce pleacă investitorii străini mari din România, acum când economia este în cea mai bună situaţie din istorie, cu un PIB care va ajunge la 300 de miliarde de euro

De mai mulţi ani, tot ne intersectăm cu o retorică – că România este o ţară extraordinară din punct de vedere economic, plină de resurse, de unde multinaţionalele transferă profiturile, exploatată de către străini care stau în România pentru că “unde aţi văzut voi câinele să plece de la măcelărie?”.

PSD-ul lui Dragnea, aflat la guvernare, folosea din plin această retorică când se adresa propriului electorat şi ţării, iar acum Mihai Tudose, fostul premier, a preluat ştafeta. Nici cei din PNL nu sunt mai prejos.

Cu toate că România este o ţară extraordinară din punct de vedere economic, acum suntem puşi în situaţia în care investitorii străini strategici chiar pleacă de la “măcelărie”, exact când România este în cea mai bună situaţie economică din istorie, cu un PIB care va depăşi la anul 300 de miliarde de euro, dublu faţă de momentul integrării în Uniunea Europeană şi de 10 ori mai mult faţă de anul 2000.

► Săptămâna trecută, gigantul italian Enel, una dintre cele mai mari companii din Italia dar şi din Europa, cu o capitalizare de 52 de miliarde de dolari, de zece ori mai mare decât OMV Petrom, a anunţat oficial că vrea să plece din România.

Criza de pe piaţa energiei, în care guvernul Ciucă a transferat până acum nota de plată pentru compensările din energie către distribuitori, problemele legislative, lipsa interesului politic de a rezolva problemele, retorica autorităţilor i-au făcut pe cel de la Enel să renunţe la 1,3 milioane de clienţi şi la veniturile de sute de milioane de euro din România.

Deci piaţa din România e atât de bună, încât cineva pleacă de bunăvoie de aici.

Prima informaţie este că grupul energetic grec PPC ar vrea să cumpere operaţiunile Enel, care este la a treia tentativă de ieşire din România. Problema este că PPC este o companie cu o putere economică, financiară mai scăzută. Totuşi, Grecia are un PIB de numai 220 de miliarde de euro, cu aproape 50% mai puţin decât România. Dacă grecii se vor confrunta cu o situaţie similară pe piaţa energiei, de unde pot ei să aducă aproape 400 de milioane de euro peste noapte, ca să echilibreze siuaţia financiară de la Bucureşti? Nici sistemul bancar românesc, nici sistemul din Grecia nu este suficient de puternic pentru a furniza linii de finanţare când se pune problema unei crize. De asemenea, este altceva când italienii, care au un PIB de 2.100 de miliarde de euro, au interese în România versus grecii. Investitorii din Grecia au fost buni în anii ’90 şi până la venirea crizei din 2008.

► Grupul german EON s-ar putea să fie în aceeaşi situaţie ca şi ENEL şi să încerce să-şi vândă operaţiunile din România, izbindu-se de aceleaşi probleme ca italienii. Pentru  un sector de energie şi gaze considerat strategic, a avea un investitor din Germania, cea mai puternică ţară a Europei, este cu totul altceva decât să ai ca investitor un fond de investiţii care nu are niciun fel de influenţă politică atunci când ai nevoie.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button