Comentarii

Opinie Matei Păun, Black Sea Fund: Prea mulţi oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată mai ales pe Excel-uri şi pe formule. În realitate, acest din urmă aspect nu reprezintă mai mult de 25%

 Majoritatea oamenilor nu cunosc şi nu înţeleg munca unui investitor, mare parte din aceasta constând în a contrui relaţii cu oamenii. Foarte mulţi cred că munca investitorilor se bazează doar pe cifre, însă partea de cifre şi Excel poate înseamna doar 25% din ceea ce face un expert în investiţii, spune Matei Păun, partener fondator a fondului Black Sea Fund şi  specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor.

“Oamenii nu cunosc şi nu înţeleg munca psihologică pe care o duce un investitor. Foarte mult din munca unui investitor constă în construirea de relaţii cu oamenii. Iar aceasta chimie, această magie, nu se regăseşte în niciun Excel. Cred că prea mulţi oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată mai ales pe Excel-uri şi pe formule. În realitate, acest din urmă aspect nu reprezintă mai mult de 25%. Inteligenţa emoţională e mult mai importantă pentru succesul activităţii unui investitor. Excel-urile nu sunt greu de făcut, oricine poate popula un tabel cu cifre şi calcule.

Astfel, ca investitor, trebuie să ştii să-i motivezi pe oameni să-şi asume anumite cifre, ţinte sau provocări. De asemenea, trebuie să ştii să-i susţii, să-ţi asumi rolul unui antrenor, să-i asculţi, să înţelegi ce ţi se spune şi ce nu ţi se spune şi să ai o comunicare cât mai onestă, fructuoasă şi utilă, să înţelegi unde are antreprenorul nevoie de susţinere, de ajutor, unde trebuie întărit. Degeaba ai un Excel bun, dacă nu ai capacitatea să-i motivezi pe oameni să-l implementeze, să înţelegi când apar deviaţii, să-i susţii. Când lucrurile nu stau bine, e important să nu te superi, să nu dai cu pumnul în masă, ci să vii cu empatie, care te ajută să înţelegi mai bine şi să vii cu soluţii aplicate. Astfel se creează încredere, care conduce la o comunicare onestă, sinceră.

Un bun investitor îmbină gândirea raţională, ancorată în realitate cu cea emoţională, mai soft. Şi cred că puţini reuşesc asta, majoritatea investitorilor de obicei sunt mai ancoraţi pe partea cantitativă – care are un rol important, desigur, dar rolul acesta este mult mai limitat. Aş zice că este important ca un investitor să stăpânească bine ambele zone şi să se poată poziţiona cât mai onest şi mai obiectiv la proiectele, parteneriatele şi relaţiile pe care le are, pentru a veni cu idei, feedback şi soluţii utile, care pot duce la acţiune. Iar pentru asta e nevoie de multă autenticitate şi independenţă – trebuie să poţi să te detaşezi şi să te priveşti pe tine însuţi de afară. În esenţă, vorbim despre latura umană a lucrurilor, care nu poate lipsi din activitatea unui investitor.

De fapt, aceste doua aspecte sunt cele la care ne uităm şi când facem o investiţie: partea cantitativă constă într-o analiză teoretică a situaţiei, iar cea emoţională se referă la echipa de antreprenori. Practic, ne uităm ca echipa să fie formată din oameni echilibraţi, cu care investitorii să poată trece printr-o furtună.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button