Comentarii

Viața într-un jurnal de război. Povestea Olgăi, o mamă care a supraviețuit

  • Olga Grebennik, scriitoare și artist grafic din Harkov, povestește cum a trăit primele zile ale invaziei, într-un subsol de bloc, alături de soțul ei și cei doi copii.
  • Aveam mii de proiecte și visuri. La ora cinci dimineața ne-a trezit un zgomot. Întâi am crezut că sunt artificii, apoi am realizat că e altceva.
  • Foarte mulți oameni au fost surprinși de începutul războiului. Ideea generală promovată de guvern, dar și de președintele Volodimir Zelenski era că Rusia nu va declanșa invazia.
  • Opt zile și opt nopți am stat în subsol. Când se lăsa un pic de liniște, urcam în apartament, făceam repede câte ceva. Imediat cum se auzeau împușcăturile, luam copiii și alergam în subsol.
  • De la începerea conflictului, peste 32.000 de civili au murit în urma bombardamentelor asupra orașelor ucrainene, desfășurate de forțele Kremlinului.
  • Evadam de dragul copiilor. O îmbrățișare scurtă. Îmi voi aminti mereu de ochii ei plânși… Trebuie să ne grăbim. În brațele mele se afla un rucsac și câinele, alergam către taxi.

Dincolo de luptele sângeroase, de explozii și de șuierul gloanțelor se află oamenii care nu au crezut că va fi război și ale căror vieți au devenit un iad sau chiar au fost curmate în mod violent.

Olga Grebennik este o scriitoare de 36 de ani, căsătorită, cu doi copii, care până în data de 24 februarie locuia în Harkov, capitala regiunii Lugansk.

„Țin minte foarte bine seara aceea, înainte de război. Copiii adormiseră, iar noi doi, în sfârșit, am avut timp să stăm de vorbă. Soțul meu gătise. A pus pe masă hamburgeri și ceai cald. Mâncam și vorbeam despre viitor. Făceam planuri de amenajare a noului nostru apartament, povesteam despre copii și succesele lor de la școală”, scrie Olga Grebennik, în cartea „Jurnal de război”, publicată și în România, la Editura Seneca. 

Primul desen realizat de Olga, în subsolul blocului, acolo unde se adăpostise alături de familia ei – Sursa: Jurnal de război, Olga Grebennik, Editura Seneca

Olia, cum îi spun prietenii, este și artist grafic, lucrările ei ilustrează cărți pentru copii, reviste și a expus în mai multe expoziții.

„Aveam mii de proiecte și visuri. Am adormit fericiți și cu burțile pline. La ora cinci dimineața ne-a trezit un zgomot. Întâi am crezut că sunt artificii, apoi am realizat că e altceva. Explozii, asta se auzea din toate direcțiile. În mod confuz am început să adun documente și lucruri, fără să-mi dau seama ce se întâmplă de fapt”, a scris artista ucraineană.

Cei care n-au crezut

Foarte mulți oameni au fost surprinși de începutul războiului. Ideea generală promovată de guvern, dar și de președintele Volodimir Zelenski, până în data de 24 februarie, când a început atacul, era că Rusia nu va declanșa invazia.

Mulți lideri din Uniunea Europeană erau de asemenea sceptici.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button