Ministrul Angel Tîlvăr participă la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ministrul Apărării Naționale va participa la Consiliul Afaceri Externe și Comitetul Director al EDA.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va participa marți, 15 noiembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Agenda Consiliului va avea ca principal punct de dezbatere procesul de dezvoltare a capabilităților pentru apărare. Astfel, reuniunea va oferi cadrul pentru prima discuție anuală a miniștrilor apărării dedicată acestui domeniu, în linie cu obiectivele Busolei Strategice.
În deschidere, miniștrii apărării vor fi informați cu privire la ultimele evoluții operaționale, inclusiv în ceea ce privește noua misiune militară de asistență a UE pentru Ucraina, precum și la stadiul implementării Busolei Strategice.
În cadrul unui prânz de lucru, miniștrii apărării vor discuta situația de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. La această sesiune a fost invitat să participe și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, va susține o intervenție prin sistemul de videoconferință.
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va participa la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).
Angel Tîlvăr (MApN), primul discurs în calitate de ministru al Apărării
Angel Tîlvăr a susținut primul discurs în calitate de ministru al Apărării Naționale la Conferința anuală „Excelență și interdisciplinaritate în medicina militară” a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC):
„Mă bucur nespus să fiu alături de dumneavoastră în calitate de ministru al Apărării și să aniversăm împreună cel mai mare spital al Ministerului Apărării Naționale, o instituție fanion a sistemului medical românesc, cu rezultate spectaculoase în cercetare și cu performanțe notabile în domeniul medical. Vorbim de o unitate regională de urgență care deservește zeci de mii de pacienți atât pentru personalul Ministerului, veterani de război, cât și pentru români, asigurând zilnic asistență medicală performantă și expertiza celor mai buni medici.
Pandemia Covid-19 a adus Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” în poziția de a organiza și operaționaliza spitalul militar de campanie de nivel 2 Covid-19. Provocările au fost majore în asigurarea unui răspuns rapid, adecvat și eficient în analizarea, combaterea riscurilor epidemice și a consecințelor acestora. Atunci, dar și acum, acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților diagnosticați cu Covid-19 pozitiv a reprezentat o provocare pentru întregul sistem medical. Vă sunt extrem de recunoscător pentru efortul depus și pentru faptul că ați dovedit profesionalism și dedicare în salvarea vieților semenilor noștri.
V-am ascultat astăzi și mi-am dat seama că pentru dumneavoastră, medici, infirmiere, asistenți, personal tehnic, noțiunea de acasă este diferită de ceea ce înțelegem noi, ceilalți. De la începutul anului 2020, acasă, pentru dumneavoastră, înseamnă spital și pacienți. Ajungeți acasă alături de cei dragi dumneavoastră doar după ce vă îndepliniți datoria exemplar, uneori până la epuizare fizică și psihică. Având una astfel de exemplu în față,