Externe

Optimism pentru Ucraina? Washington Post spune că Putin s-a retras sub presiune

Puterea lui Vladimir Putin se bazează pe impresia că este invincibil şi imbatabil, că preşedintele rus nu poate fi învins şi nu se va opri pentru a-şi atinge obiectivele, dar tot mai multe semnale arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Primul mit a fost deja irosit în Ucraina, unde armata rusă a suferit pierderi grele fără să se apropie de a-şi atinge obiectivul final de a distruge independenţa Ucrainei.

Dar cel de-al doilea mit continuă: îi determină pe unii din Occident să susţină că Statele Unite ar trebui să-şi folosească pârghia pentru a forţa Kievul să intre la masa negocierilor, pentru că ucrainenii nu vor reuşi niciodată să-şi recâştige tot teritoriul pierdut.

Acest argument pesimist se bazează pe presupunerea că Putin va continua să escaladeze la infinit conflictul, cu mai multe trupe şi mai multe arme, chiar şi arme nucleare dacă este necesar, transmite Washington Post.

Dar în ultimele săptămâni au apărut dovezi care sugerează că Putin este un actor raţional. Pe 29 octombrie, Putin a anunţat că suspendă un acord cu Turcia şi ONU pentru a permite navelor pline cu cereale ucrainene să tranziteze Marea Neagră.

Putin a fost multă vreme nemulţumit de acest aranjament, deoarece aruncă un colac de salvare Ucrainei, care a putut exporta peste 9 milioane de tone de cereale de la 1 august. Ca scuză pentru a renunţa la înţelegere, el a citat un atac cu dronă ucraineană asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Cu toate acestea, miercuri, Putin a spus că Rusia va respecta, până la urmă, acordul cu cereale. Scuza lui transparentă a fost că a primit asigurări că Ucraina nu va folosi coridoarele umanitare pentru transporturi de alimente pentru a ataca forţele ruse, ceva ce nu făcea oricum.

Adevăratul motiv? Se pare că Putin a cedat presiunilor din partea Turciei şi naţiunilor în curs de dezvoltare care se bazează pe cereale ucrainene pentru a-şi hrăni poporul. Putin nu a vrut să rişte oprobriul cu care s-ar confrunta din scufundarea navelor de marfă care transportau cereale pentru a hrăni unii dintre cei mai săraci oameni din lume. Putin a dat înapoi şi la ameninţările sale de a folosi arme nucleare.

După luni în care a ameninţat că Rusia va folosi toate armele pe care le are la dispoziţie, Putin a negat pe 27 octombrie că ar avea vreo intenţie de a folosi o armă nucleară. „Nu credem că este nevoie de asta”, a spus Putin .

„Nu are rost, nici pe plan politic sau militar.” Probabil că nu este o coincidenţă că preşedintele chinez Xi Jinping s-a exprimat din ce în ce mai mult opoziţia sa faţă de utilizarea armelor nucleare de către Rusia.

Vineri, în timpul unei întâlniri la Beijing cu cancelarul german Olaf Scholz, Xi a spus : „Comunitatea internaţională ar trebui… să se opună în comun folosirii sau ameninţărilor de folosire a armelor nucleare, să susţină că armele nucleare nu trebuie folosite şi războaiele nucleare nu trebuie să fie duse”.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button