Cum să scazi factura la curent prin gesturi simple: Marile consumatoare de energie din casă
Lumina se aprinde mult mai devreme odată cu schimbarea orei, iar nevoia de ”cuibărit” determină un consum de electricitate mai mare, generat de gesturi mici și, aparent, banale. Nici temperaturile care au început să scadă nu ne ajută. Astfel că pentru mulți români urmează perioada facturilor ridicate, o perioadă care nu are legătură cu regularizarea, ci doar… cu sezonul rece.
Unul dintre cele mai cunoscute sfaturi și primul când vine vorba despre electricitate constă în schimbarea becurilor din casă. Deși cele cu un consum ridicat au cam dispărut de pe piață, încă sunt români care aleg un ”bec ieftin”, care vine la pachet cu un cost scump, în facturi! Astfel, chiar dacă becul LED are un cost de cumpărare mai mare, valoarea acestuia se amortizează rapid în facturi și vă ajută la economisiri viitoare. Pe lângă becurile LED, care astăzi se găsesc și la prețuri mai mici decât în momentul în care a apărut ”moda” lor pe piață, puteți avea în vedere și anumite gesturi personale, arată Anunțul.ro:
– stingeți lumina când ieșiți din cameră.
– folosiți o lampă de birou în locul plafonierei care consumă mai mult.
– și ”așteptarea” costă: toate dispozitivele moderne sunt dotate cu funcția de stand by, dar această funcția care ne așteaptă să apăsăm butonul de pornire este una consumatoare de energie, aparatul fiind în priză. Consumă mai puțin decât dacă aparatul ar fi în funcțiune propriu zis, dar consumă.
”Comparația la îndemână este cu mașina care stă la semafor, cu motorul pornit – chiar dacă nu rulează pe șosea, ci stă pe loc, ea consumă totuși benzină” scrie sursa citată.
Prin urmare, sfatul e să scoateți din priză aparatele pe care nu le folosiți.
La bucătărie, recomandat ar fi să aveți modele eficiente energetic, care consumă mai puțin curent. De asemenea, frigiderul nu trebuie pus în apropiere de cuptoare sau plite, care se încălzesc. Nu stați cu ușa deschisă de la frigider în timp ce vă gândiți ce ați putea mânca sau prepara, pentru că se va pierde temperatura rece din frigider și acesta va consuma mai mult pentru a răci la loc. 4 grade în frigider și -18 în congelator sunt suficiente: dacă frigiderul nu vine cu un termostat încorporat, puteți urmări temperatura amplasând un termometru special.
De asemenea, când gătiți, ați putea renunța la mult prea cunoscuta ”încălzire a cuptorului”, ce apare în multe rețete. Folosiți un capac pentru oala sau tigaia în care gătiți, pentru ca produsele să se prepare mai repede. Pe lângă asta, nici nu veți stropi pereții! În plus, nu porniți mașina de spălat vase dacă nu e plină.
La baie, nu lăsați apa să curgă în minutele în care vă spălați pe dinți. 14 litri de apă pe minut se pierd odată cu acest obicei. Pentru a vă spăla pe dinți și pe față, folosiți apă rece. Ajută nu doar la economie, ci și la sănătate. Nu faceți dușuri fierbinți,