Comentarii

Dosarul electronic al pacientului e vital, spune senatorul Nicoleta Pauliuc, care descrie propria experiență cu un diagnostic de cancer

  • „Am încercat și am ales să descriu prin ce-am trecut pentru ca oamenii să înțeleagă că după ce primești un astfel de diagnostic depinde și de tine să reușești să te faci bine”.
  • În România, în jur de 95.000 de persoane primesc tratament oncologic, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. Rata de supraviețuire a unui bolnav este, în medie, cinci ani.
  • „Mă uitam într-o zi la televizor și am văzut un reportaj cu un tânăr care povestea cum a creat el un program pe computer capabil să-i ajute pe medici să dea un diagnostic mult mai repede față de media obișnuită.”
  • „Dacă nu investim în inovația din domeniile de sănătate și securitate, fără astfel de soluții nu putem supraviețui ca societate, nu ne putem dezvolta.”

Nicoleta Pauliuc, senator PNL de Ilfov, în urma unei experiențe personale tragice, a devenit o susținătoare a drepturilor bolnavilor de cancer din România.

În urmă cu cinci ani, avocata intrată în politică a fost ea însăși pacientă și se consideră o supraviețuitoare a bolii, „care a realizat care-i este misiunea”, a spus ea într-un interviu în exclusivitate acordat spotmedia.ro.

„Misiunea pe care mi-am asumat-o, în momentul în care am primit diagnosticul, a fost să fac tot ce ține de mine în Parlamentul României pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trec printr-o astfel de experiență dificilă”, a mai spus Nicoleta Pauliuc.

Liberala a avut un cancer la pancreas, care a necesitat operație și ședințe de chimioterapie.

Ea a povestit pentru spotmedia.ro că atât intervenția chirurgicală, cât și tratamentul ulterior, plus controalele periodice, le-a făcut în România.

„A fost o decizie personală și mă bucur că am ales așa. Cred că fiecare bolnav are nevoie de o îngrijire cât mai bună, de o calitate a vieții ridicată și de un tratament personalizat”, a mai spus Nicoleta Pauliuc. 

„În momentul în care primești diagnosticul, ai așa un sentiment de lovitură de ciocan în moalele capului. Am încercat și am ales să descriu prin ce-am trecut pentru ca oamenii să înțeleagă că, după ce primești un astfel de diagnostic, depinde și de tine să reușești să te faci bine, să mergi mai departe”, a povestit Pauliuc.

S-a operat în România

În România, în jur de 95.000 de persoane primesc tratament oncologic, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. 

Rata de supraviețuire a unui bolnav este, în medie, cinci ani și avem 255 de cazuri la 100.000 de locuitori, ocupând locul 32 în lume.

Conform unor specialiști, situația e mai dificilă, pentru că sunt multe cazuri nediagnosticate, iar datele se referă doar la persoanele care au ajuns la medic și au început o formă de tratament.

„M-am operat în România cu medicii de la Spitalul Fundeni, doctorul Vlad Brașoveanu și cu doctorița Hrehoreț. Am urmat tratamentul de chimioterapie cu doctorul Mircea Gongu și, cum e normal,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button