Lizina, un aminoacid care ne ţine departe de stres – GAZETA de SUD
Lizina este un aminoacid esențial ce nu poate fi produs de corpul uman, deci trebuie să îl obținem din alimentație sau din suplimente alimentare. Lizina prezintă multiple posibile beneficii pentru sănătate, de la un control îmbunătățit al nivelului de zahăr în sânge, la ameliorarea anxietății și stresului și chiar avantaje pentru persoanele cu osteoporoză.
Scade nivelul stresului
În principiu, lizina acționează la nivelul organismului prin faptul că este un aminoacid și prin urmare, “o cărămidă” pentru formarea proteinelor care sunt rezultate în urma unirii mai multor tipuri de aminoacizi.
Deși există cercetări recente pentru a observa rolul suplimentării cu lizină în tratamentul herpesului labial, rezultatele au fost eterogene. Una dintre cercetări a observat mici îmbunătățiri ale percepției pacienților, dar a existat și un studiu din 2015 care nu a observat o ameliorare a herpesului pentru pacienții ce au suplimentat cantitatea de lizină.
Realizate pe un număr restrâns de pacienți, există totuşi cercetări încurajatoare ce sugerează beneficii ale administrării de alimente îmbogățite cu lizină pentru pacienții ce suferă de stres cronic și anxietate. Măsurarea nivelului de cortizol (hormonul care crește în timpul stresului) la acești pacienți a furnizat valori mai scăzute la persoanele care au consumat acest tip de alimente timp de trei luni.
Lizina, benefică pentru reglarea glicemiei?
Există premisele unui alt avantaj al suplimentelor cu lizină, mai exact scăderea nivelului glicemiei, dar aceste studii au fost realizate, din nou, pe foarte puțini pacienți. Probabil acesta este motivul pentru care până la momentul actual nu se cunoaște exact mecanismul de acțiune prin care lizina ar putea avea acest beneficiu al reducerii nivelului de zahăr din sânge și se merge pe două premise: suplimentarea cu lizină poate ajuta fie la creșterea secreției de insulină, fie la eliminarea mai rapidă a glucozei din sânge.
Beneficii mai sigure par a exista în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză, o boală care afectează oasele, făcându-le să fie mai slabe și prin urmare, mai fragile. Analizele pe animale de laborator sau cele realizate în eprubetă au arătat că suplimentele de lizină pot ajuta organismul să absoarbă calciul, un mineral vital pentru sănătatea oaselor.
Are lizina efecte adverse?
În timp ce suplimentele alimentare cu lizină sunt în general considerate sigure, există posibile efecte secundare, motiv pentru care este recomandată consultarea medicului sau farmacistului înainte de începerea oricărui tratament.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt durerile de stomac, episoadele diareice și senzația de greață, dar în cele mai multe dintre cazuri aceste efecte secundare gastrointestinale sunt de scurtă durată și pot fi tratate acasă.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite suplimentarea cu lizină deoarece nu există suficiente dovezi pentru a ști dacă lizina este sigură în astfel de situații. Persoanele care iau suplimente de calciu trebuie să țină cont de faptul că lizina poate crește cantitatea de calciu absorbită, ceea ce ar putea duce la hipercalcemie, o afecțiune rară, dar posibilă.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,