Putin, încă un pas spre războiul nuclear. Cum poate fi oprit
- Acțiunea de lansare a unei rachete cu încărcătură radioactivă este pusă în mișcare atunci când președintele, șeful Marelui Stat Major și ministrul Apărării acordă permisiunea, conform unui expert rus.
- Pentagonul a transmis Rusiei, în mod repetat, atenționări să se rețină cu privire la folosirea armelor nucleare.
- SUA și NATO au anunțat că au un plan de reacție în cazul în care Vladimir Putin declanșează o lovitură tactică cu o bombă atomică.
- Ambasadorul german în Ucraina: NATO discută în fiecare zi cum să răspundă în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.
- Un memoriu adresat președintelui Joe Biden descrie cum încearcă aliații să-l descurajeze pe Putin să folosească proiectile radioactive.
Președintele Rusiei a semnat decretele de anexare a unei părți din regiunea Zaporoje și a unei părți din Herson, controlate încă de trupele Moscovei, într-o încercare de a-și consolida cuceririle din Ucraina.
Acțiunea politică reprezintă un pas înainte în ce privește escaladarea conflictului din Ucraina și deschide posibilitatea pentru liderul de la Kremlin de a folosi arme nucleare în cazul în care armata ucraineană recâștigă teritoriile ocupate.
În doctrina militară a Rusiei, o reacție atomică e posibilă atunci când teritoriul țării este atacat și ocupat de forțe militare inamice.
Dar lucrurile sunt mai complicate, iar în situația actuală nu există un pericol iminent cu privire la un atac nuclear tactic din partea Rusiei, consideră Maxim Starchak, un expert militar rus, cercetător la Institutul de Politică Internațională.
“Putin nu ar trebui să aibă la dispoziție arme nucleare: utilizarea lor este permisă doar în cazul în care cele convenționale sunt folosite pe teritoriul Rusiei și existența statului rus este pusă în pericol. În războiul cu Ucraina, acest scenariu nu este în esență posibil”, a explicat cercetătorul pentru site-ul rusesc Meduza, site etichetat ca “agent străin” de către guvernul rus.
“Dar Putin n-a fost niciodată o persoană care a lăsat faptele să-i stea în cale. Prin decretele semnate și anexarea noilor teritorii, extinde artificial conceptul de existență a statului, fără a menționa, în mod specific, folosirea armelor nucleare”, a spus Maxim Starchak.
Conform doctrinei militare ruse, pentru a putea fi declanșat un atac nuclear, trebuie să apese pe butonul de lansare Putin, Serghei Șoigu (foto stânga) și Gherasimov – Foto: Kremlin.ru
“Dacă Putin decide să folosească bombe atomice tactice asupra Ucrainei, există foarte puține persoane care ar putea să-l împiedice. Acțiunea de lansare a unei lovituri nucleare este pusă în mișcare atunci când președintele, șeful Marelui Stat Major (generalul Valeri Gherasimov) și ministrul Apărării (Serghei Șoigu) acordă permisiunea, acționând butoanele din servietele nucleare”, a explicat cercetătorul rus.
Moscova, avertizată de SUA
Posibilitatea ajungerii într-o astfel de situații îngrijorează liderii occidentali încă de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
Într-o discuție cu presa americană a reprezentanților Pentagonului, din data de 28 septembrie, conducerea militară a SUA a repetat faptul că a transmis Rusiei pe canale de comunicare atenționarea să se rețină cu privire la folosirea armelor nucleare.