Osteoporoza poate afecta inclusiv bărbații – GAZETA de SUD
Osteoporoza este în general o afecțiune specifică vârstei mai înaintate și, deși nu putem schimba vârsta sau informațiile genetice cu care am fost înzestrați, putem totuși face unele ajustări ale dietei și ale stilului de viață pentru a reduce riscul dezvoltării acestei afecțiuni.
Popular osteoporoza este privită ca o afecțiune specifică femeilor, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Inclusiv bărbații pot fi afectați de osteoporoză, dar asta se întâmplă într-un procentaj mai scăzut, femeile prezentând un risc de patru ori mai ridicat comparativ cu bărbații. Explicația constă în principal în faptul că majoritatea bărbaților încep cu o densitate osoasă mai mare, în comparație cu femeile. În plus, o dată cu trecerea anilor, bărbații pierd din densitatea osoasă într-un ritm mai lent decât femeile.
Osteoporoza a fost studiată cu preponderență în cazul femeilor, dar se știe că și în cazul bărbaților, antecedentele familiale, nivelul scăzut de calciu sau vitamina D și lipsa activității fizice constante sunt factori de risc. În plus, nivelul scăzut de testosteron, consumul de alcool, anumite medicamente și fumatul predispun spre declanșarea osteoporozei.
O boală tăcută
Osteoporoza este o boală care slăbește oasele, făcându-le mai fragile și crescând astfel riscul de fracturare. Afecțiunea este cea mai frecventă boală osoasă și este cauzată de pierderea densității osoase și implicit reducerea masei osoase.
Deoarece în primele stadii nu prezintă simptome, osteoporoza este adesea catalogată ca o „boală tăcută” ce este conștientizată abia atunci când o lovitură sau o căzătură conduce la o fractură de os.
Deși toată lumea este expusă riscului de a dezvolta osteoporoză în timp, unii factori pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. De exemplu, femeile prezintă un risc mai crescut comparativ cu bărbații să dezvolte boala, mai ales în perioada postmenopauzei. În plus, greutatea scăzută, poliartrita reumatoidă și deficiențele de vitamina D și calciu pot conduce la osteoporoză.
Fumatul, factor de risc în osteoporoză
Deoarece după ce se atinge densitatea și rezistența osoasă maximă, în general în jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă începe să scadă în mod natural, vârsta în sine reprezentând un factor de risc pentru osteoporoză .
Fumatul poate crește riscul de osteoporoză deoarece reduce alimentarea cu sânge a oaselor și poate afecta capacitatea organismului de a produce hormoni care joacă un rol în sănătatea oaselor. De asemenea, s-a demonstrat că și consumul excesiv de alcool scade densitatea oasoasă și prin urmare se recomandă evitarea acestuia, mai ales că la momentul actual nu se cunoaște o cantitate de alcool ce poate fi consumată și care să fie considerată sigură pentru sănătate. Anumite medicamente utilizate în tratamentul durerilor sau epilepsiei cresc și ele riscul de osteoporoză.
Calitatea somnului joacă un rol important în prevenirea osteoporozei, lucru demonstrat de cercetările care au arătat că deficitul de somn de-a lungul vieții poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză.
Concluzie
Creșterea riscului de fracturi o dată cu înaintarea în vârstă este o caracteristică a persoanelor diagnosticate cu osteoporoză.