Contzilla.ro: Dobânzile şi penalităţile care se datorează pentru plata cu întarziere a obligaţiilor fiscale
În cazul în care un contribuabil nu işi achită la scadenţă obligaţiile fiscale, acesta datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Dobânzile şi penalităţile de întârziere se stabilesc prin decizii.
Atât dobânzile cât şi penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere iar nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
De exemplu, în situaţia în care o societate datora 1.000.000 lei la buget cu scadenţa pe 25 august 2022, dar achita taxele doar pe data de 31 august 2022, va avea o întarziere de 6 zile (din 26 august 2022 până în 31 august 2022).
Dobânda datorată este de : 1.000.000 lei * 6 zile * 0.02% /zi =1.200 lei
Penalitatea de întârziere este de : 1.000.000 lei * 6 zile * 0.01% /zi = 600 lei
În cazul în care decontările au loc prin bancă (cea mai frecventă situaţie), se pune întrebarea ce se întamplă cu dobânzile şi penalităţile de întârziere cauzate de nedecontarea în termen de către instituţiile bancare a sumelor cuvenite bugetului. Dacă decontarea nu are loc în termen de 3 zile lucrătoare de la data debitării contului contribuabilului nu îl exonerează pe acesta de obligaţia de plată a sumelor respective şi atrage dobânzi şi penalităţi de întârziere, după termenul de 3 zile.
Pentru recuperarea sumelor datorate bugetului general consolidat şi nedecontate de instituţiile de credit, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere prevăzute mai sus, contribuabilul se poate îndrepta împotriva băncii respective.