Comentarii

Mobilizarea nu-l salvează pe Putin, ci amintește de ultimele zile ale lui Hitler

  • Kremlinul și-a propus, pe ascuns, să mobilizeze 1,2 milioane de soldați și nu 300.000 cum a declarat ministrul Apărării Sergei Șoigu în urmă cu câteva zile.
  • Cel puțin cinci centre de recrutare au fost atacate cu cocktailuri Molotov după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea.
  • Rețelele sociale sunt inundate cu clipuri video care prezintă confruntări între părinți disperați și autorități, recruți și viitorii comandanți, protestatari și forțe de ordine.
  • În cele șapte luni de război, armata rusă a arătat că nu are proceduri, resurse și personal calificat pentru a efectua rotația trupelor. Va fi imposibil să-i integreze pe noii recruți.
  • Serviciile de informații americane au interceptat discuții între militari, certuri între subordonați și comandanți, dar și faptul că Putin dă ordine directe generalilor.

Autocarele albe, pline cu tineri recruți, se mișcă încet. Se aud sirenele unei mașini de poliție, iar o mamă jelește. E noapte, iar războiul a ajuns în Rusia. Mobilizarea a produs prima fisură importantă în susținerea populară a lui Vladimir Putin.

“Comportamentul actual al președintelui rus îmi amintește de Hitler, care în ultimele zile ale celui de-al III-lea Reich a recrutat minori și bătrâni pentru a apăra regimul. În mod ironic, Putin face exact ceea ce-au făcut și naziștii”, a declarat generalul în rezervă Ben Hodges, fostul șef al trupelor SUA din Europa.

Kremlinul și-a propus să mobilizeze peste 1,2 milioane de soldați, anunță site-ul rusesc Meduza și nu 300.000 cum a declarat ministrul Apărării Sergei Șoigu.

Măsura reprezintă o decizie disperată pentru a stopa avansul trupelor ucrainene pe frontul de est, dar vine la pachet și cu o explozie socială.

Cel puțin cinci centre de recrutare au fost atacate cu cocktailuri Molotov după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială.

De asemenea, punctele de trecere a frontierelor, mai ales cu Georgia, dar și cu Finlanda sau Kazahstan, au fost luate cu asalt. Conform unor martori oculari, cozile de mașini la granițe se întind pe zeci de kilometri și se așteaptă cu orele.

În teritoriile ocupate, administrațiile numite de Moscova organizează o mascaradă de referendumuri pentru a putea declara că acestea aparțin Rusiei.

Un nebun dispus să distrugă lumea

Până în 21 septembrie, când a decis măsurile extreme, Putin s-a crezut un mare strateg care poate să împace și capra și varza. 

A vrut să cucerească Ucraina, dar fără a provoca o criză internă. De aceea a repetat în aparițiile publice că nu vrea să trimită pe front recruți fără experiență militară. 

Înfrângerile și perspectiva unei retrageri rușinoase l-au făcut să ia o decizie pe care ar fi vrut s-o evite.

Marea lui problemă e că și-n noua situație n-are nicio garanție că va câștiga războiul.

Va fi interesant de urmărit, în următoarele zile, dinamica tensiunilor interne.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button