Putin se joacă de-a sfârșitul lumii. Operațiunea Stopați nebunul!
- Președintele Rusiei dă senzația că nu știe încotro merge războiul. Evenimentele au preluat controlul și se derulează cu viteză.
- Mobilizarea parțială e un cadou pe care l-a oferit populiștilor care au criticat dur eșecurile sale militare.
- Armata Rusiei, nici cu un milion de noi militari, nu va reuși să învingă Ucraina. Vine dintr-o altă epocă și nu poate fi modernizată peste noapte.
- Erdogan a avut dreptate. La o zi după mult comentatul discurs, Putin face un schimb de prizonieri care i-a scos din minți pe naționaliștii ruși, eliberând comandanții Batalionului Azov.
- Amenințările lui Putin cu bombe atomice trebuie luate în serios, dar a venit momentul să găsim soluții astfel încât niciun nebun să nu mai poată șantaja lumea cu ele.
Cu o figură rigidă și aspră, încordat și răstit, Vladimir Putin li s-a adresat rușilor după cea de a doua mare înfrângere a trupelor sale pe frontul din Ucraina.
La începutul lunii martie a fost obligat să se retragă din jurul Kievului, iar în septembrie, armata Moscovei a fost pusă pe fugă din regiunea Harkov, aflată în estul Ucrainei.
Discursul de aproape jumătate de oră a fost o justificare a agresiunii asupra Ucrainei. Și ca orice dictator postmodern, vina o poartă americanii, occidentalii, în general, care nu-l lasă să arunce lumea în aer și să-și împlinească visele.
Dar deasupra cuvintelor răstite plutea un nor de neliniște. Putin dădea senzația că nici el nu știe încotro merge războiul. Evenimentele au preluat controlul destinului său și se derulează cu viteză, președintele rus fiind ca un înotător prins în vârtejurile unui râu, care se lasă purtat de ape și încearcă să se mențină la suprafață, folosindu-se de puterea brațelor, dar și de ce plutește în jur, un buștean, un colac de salvare, o barcă de pescuit.
Dar aflat acolo, în mijlocul râului, nu știe dacă va scăpa cu viață sau nu.
Iarna lui Putin
Mobilizarea parțială e un cadou pe care liderul rus l-a oferit susținătorilor săi radicali care au criticat dur, în ultimele zile, eșecurile sale militare.
Extremiștii cu influență pe rețelele sociale, dar și cei care apar în emisiunile TV au cerut război, mobilizare generală, iar Putin le-a dat, parțial, satisfacție.
Poziția lui, în urma înfrângerilor, s-a fragilizat, iar în jur se desfășoară o viermuială de intrigi, de conspirații și de jocuri de interese încât face o adevărată echilibristică pentru a-și menține controlul.
După cum se vede, chiar și o mobilizare parțială a creat tensiune și haos în Rusia. Unii vor să fugă din țară, alții protestează sau se ceartă în fața centrelor de recrutare. Nu se mai găsesc bilete de avion, sunt cozi de mașini la unele puncte de trecere a frontierei. Rușii fug în Finlanda.
Dar în fața lui Putin sunt și alte provocări în afara mobilizării.