Macron vrea să accelereze producţia de energie regenerabilă a Franţei pe repede-înainte: 50 de parcuri eoliene până în 2050
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea să accelereze semnificativ extinderea sectorului energiilor regenerabile.
„Vreau ca proiectele din domeniul energiei regenerabile să fie realizate de două ori mai repede”, a spus Macron la inaugurarea oficială a primului parc eolian francez în mare de lângă Saint-Nazaire. Potrivit Agerpres, acesta a spus că legile trebuie adaptate şi procedurile accelerate pentru a produce energie verde mai rapid. „Vecinii noştri au fost mult mai rapizi decât noi”, a spus Macron, referindu-se la alte state care şi-au mărit producţia de energie eoliană mai rapid.
Până în 2050, Franţa vrea să creeze circa 50 de parcuri eoliene în mare, cu o capacitate de 40 de gigawaţi, a spus el. Primul parc eolian din largul coastei Saint-Nazaire, în vestul Franţei, va acoperi nevoile de electricitate a circa 300.000 de persoane, cu 80 de turbine eoliene cu o capacitate de 162 megawaţi.
De asemenea, vrea să extindă şi producţia de energie eoliană pe teritoriul ţării, aceasta fiind generată în prezent în doar câteva regiuni din Franţa. În acelaşi timp, Macron a confirmat că intenţionează să extindă şi sectorul nuclear în Franţa, cu saşe până la opt noi centrale planificate. „Exclusiv regenerabile sau exclusiv nuclear nu funcţionează”, a spus Macron. El a prezentat pentru prima dată strategia duală a Franţei într-un discurs privind politica energetică din februarie. Cu cele 56 de centrale nucleare aflate pe teritoriul său, Franţa este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din lume, după SUA.
România ţine pasul cu Occidentul
Într-o nouă etapă de extindere a activităților sale în segmentul energiei eoliene, există deja în faza de planificare două parcuri eoliene cu un total de 38 de turbine în România. În total, firma contractată are în dezvoltare parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 3,5 GW. Aceasta continuă să aducă o contribuție substanțială la extinderea producției de energie verde în Europa și în Elveția, unde este cel mai mare producător de electricitate din surse regenerabile, potrivit Energynomics.
Cele două parcuri eoliene din România vor avea împreună 38 de turbine eoliene și o capacitate de aproximativ 250 MW. Construcția este de așteptat să înceapă la sfârșitul anului 2023 în amplasamente situate la aproximativ 100 km nord-est și la 200 km est de București. Instalațiile vor produce 750 GWh de energie electrică pe an – echivalentul consumului de energie a aproximativ 375.000 de gospodării din România. Extinderea energiei eoliene în România va crea locuri de muncă de-a lungul întregului lanț valoric al dezvoltării proiectelor, de la achiziția de teren până la punerea în funcțiune a centralei și managementul operațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
energie
franta
macron
parcuri eoliene