Ungaria vrea să deblocheze miliardele de euro de la UE. Ce măsuri se iau la Budapesta
Ungaria a propus mai multe proiecte de lege pentru a respecta angajamentele asumate faţă de UE, a anunţat ministrul maghiar al Justiţiei, potrivit Reuters.
Guvernul Ungariei a depus luni seara în Parlament un set de legi pentru a debloca miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, a anunţat ministrul Justiţiei, Judit Varga, pe pagina sa oficială de Facebook.
Ea a precizat că proiectul de lege modifică legislaţia referitoare la cooperarea Ungariei cu OLAF, biroul antifraudă al UE, şi normele care afectează gestionarea activelor de stat. Guvernul a declarat că vineri vor fi depuse mai multe acte legislative.
Invocând „riscuri de corupţie”, se aşteaptă ca, în curând, Comisia Europeană să recomande suspendarea sumelor alocate Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-27. Aceasta ar fi prima măsură a UE în cadrul noului pachet de sancţiuni financiare, denumit „bani pentru democraţie”.
Măsurile au fost convenite în urmă cu doi ani, după ce liderii UE i-au acuzat pe Orban şi aliaţii săi din Polonia că „au dat înapoi cu privire la principiile democratice liberale”.
În ultimele săptămâni, Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul şi a debloca finanţarea pentru economia Ungariei.