Comentarii

Opinie Radu Oprea, fost ministru, senator şi purtător de cuvânt al PSD: Cifrele care spun adevărul despre priorităţile PSD la guvernare

Un fost premier, fost ministru de finante, adică un fost, comentează performaţele PSD la guvernare. Să-i spunem fostului că PSD nu s-a supărat pe el când a plagiat IMM Invest. Este un program bun pentru mediul de afaceri pe care l-am continuat, diversificat şi finanţat. Săptămâna ce tocmai se încheie a adus un nou anunţ din partea Comisiei Europene care aprobă marirea bugetului IMM Invest Plus cu alte 4 miliarde de euro. IMM Invest Plus înseamnă programele IMM Invest România, IMM Prod, GarantConstruct, Agro IMM Invest, Rural Invest şi Innovation, adică granturi. finanţări şi garanţii pentru IMM-urile noastre, pentru companiile româneşti din construcţii, agricultură şi industrie alimentară, dar şi pentru cele care fac producţie şi inovaţie, .

În plus, a fost reluat şi celălalt mare proiect conceput de PSD în precedenta guvernare, Start Up Nation, programul de sprijin al antreprenorilor debutanţi care, în precedentele două ediţii, a transformat acest proiect într-o poveste de succes a antreprenorilor români.

Să-i mai spunem fostului şi câteva cifre despre dinamica începutului de an, care este unul dificil în contextul crizei energiei, că poate aşa se prinde că spune non-sensuri. De exemplu, numărul de firme noi înmatriculate la Registrul Comerţului este de 90.000. Radieri de firme: 53.000. Rezultatul: numărul de firme noi în economia românească în primele 7 luni ale anului este de 37.000, o dinamică foarte bună în actualul context geopolitic.

Încrederea investitorilor străini este exprimată printr-un indicator statistic, volumul investiţiilor străine directe. Acesta a crescut în primele şapte luni ale acestui an cu 43,7%, ajungând la un net de 5,5 miliarde de euro. Comparaţi cu cei 3,83 miliarde de euro de anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului.

Ştiu, o să intrebaţi ce facem cu inflaţia pentru că afectează veniturile tuturor. Nu o să dau vina pe conjunctura internaţională şi pe faptul că suntem importatori de inflaţie, am să mă limitez prin a spune că plafonarea preţurilor la energie şi gaze a scăzut inflaţia cu aproximativ 6%. Ea ar fi sărit de 20% dacă nu ar fi fost PSD insistent cu această soluţie de plafonare. Că a foat aplicată târziu şi greşit în primă fază este o altă discuţie. Că acum vine Comisia Europeană şi dă dreptate PSD după ce toţi libertarienii făceau spume la gură pe ecranele televizoarelor este un lucru care nu îi încălzeşte (la iarnă) pe romăni.

În final, vă propun să vă gândiţi la un scenariu contrafactual: ce s-ar fi întâmplat cu cetăţenii României dacă nu ar fi fost politicile publice ala PSD de creştere a veniturilor, ştiţi dumneavoastră, acel #wageledgrowth. Cum am fi trecut această perioadă de creştere de preţuri?

Scurtă readucere aminte: valoarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2017 era 871,7 ron. De atunci a crescut cu 81,9%. Ca să avem o comparaţie corectă trebuie să spunem că inflaţia a crescut în acest interval cu 32,5%.

Salariul minim net pe economie era 925 ron la 1 ianuarie 2017. Astăzi are o valoare de 1524 ron,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button