Actualitate

Vin banii din PNRR. Când va ajunge prima tranşă de 2,6 miliarde în România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

România va primi prima tranşă de 2,6 miliarde de euro din fondurile aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Comisia Europeană a aprobat cererea de plată după ce a constatat că ţara noastră a îndeplinit cele 21 de ţinte asumate. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că aceşti bani, împreună cu cei din investiţiile străine directe, permit economiei româneşti să rămână funcţională. Şeful executivului a mai spus că salariul minim şi pensiile ar putea creşte de anul viitor. 

România s-ar putea ralia de anul viitor deciziei Parlamentului European privind salariul minim ce ar trebui să asigure un standard de viaţă decent. Premierul Nicolae Ciucă preciza că deja în coaliţie s-a discutat acest subiect, inclusiv şi despre o majorare a pensiilor, scrie Rador.

„Există voinţa politică atât a Partidului Naţional Liberal, cât şi a Partidului Social Democrat astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a spus Nicolae Ciucă.

Şeful executivul mai spunea că există şi posibilitatea acordării în continuare a voucherelor de 50 de euro o dată la două luni, dar şi aici trebuie făcută o analiză riguroasă.

„În funcţie de situaţia concretă şi evoluţia inflaţiei şi a economiei, aşa cum am făcut anul acesta şi am luat deja două măsuri de a asigura cetăţenilor vulnerabili cu salarii mici, cu pensii mici, acest sprijin financiar, primul în prima jumătate a anului, cel de al doilea în a doua jumătate să gândim şi să luăm măsuri similare şi anul viitor”, a mai spus premierul.

În ceea ce priveşte reducerea risipei energetice, şeful executivului afirma că va fi demarat un program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led, dar se vor lua totodată şi alte măsuri.

Citește și:

Lovitură pentru asistații sociali. Ce este venitul minim de incluziune și în ce condiții se acordă

De la 1 ianuarie 2024 sistemul de ajutoare sociale va fi modificat. Se anunță introducerea venitului minim de incluziune care va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei.

Proiectul de HG conține, de fapt, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va intra în vigoare în 2024.

Venitul minim de incluziune  este un beneficiu de asistență socială ce va fi acordat lunar și care se va compune dintr-unul sau din cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii (acordat familiilor care au copiii înscriși și care frecventează o formă de învățământ).

Beneficiari

Vor beneficia de venitul minim de incluziune, după cum scrie în viitoarea hotărâre, familiile şi persoanele singure, cetățeni români care au domiciliul sau, după caz, reședința în România și care îndeplinesc condițiile de acordare din Legea 196/2016, scrie Avocat.net.

În plus, pe lângă cei amintiți, vor putea beneficia de venit minim de incluziune și familiile și persoanele singure care nu au cetățenie română,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button