Luca Niculescu: Sumele anuale pentru procesul de aderare la OCDE – între 3,5 şi 5 milioane de euro
Luca Niculescu: Sumele anuale pentru procesul de aderare la OCDE – între 3,5 şi 5 milioane de euro
Sumele anuale pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se situează între 3,5 şi 5 milioane de euro, a precizat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru procesul de aderare la OCDE, Luca Niculescu.
‘Depinde cât de lung va fi procesul de aderare. Sumele anuale sunt undeva între 3,5 şi 5 milioane de euro – ca să dau o plajă foarte largă’, a spus Luca Niculescu, la Palatul Victoria, după şedinţa de guvern. El a precizat că prima tranşă pentru procesul de aderare la OCDE a fost plătită pe 1 septembrie, cea de-a doua urmând să fie achitată până la 1 ianuarie.
Nicolescu a arătat că banii provin din bugetul MAE, cu suplimentarea necesară de la Ministerul de Finanţe. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un memorandum referitor la aderarea României la OCDE.
‘Astăzi a fost aprobat în Guvern un memorandum. Este destul de tehnic, dar, pe scurt, el articulează modul în care vor funcţiona instituţiile care se ocupă de procesul de aderare la OCDE, există această funcţie de coordonator naţional pe care am onoarea să o ocup, există o funcţie de coordonator naţional adjunct în persoana domnului consilier de stat Adrian Ciocănea. Vom colabora – şi o facem deja foarte bine – cu Secretariatul General al Guvernului, cu Cancelaria premierului, cu multele instituţii care se ocupă de aderarea la OCDE. Drumul este la început, dar sperăm să fie mai curând unul mai scurt decât unul mai lung, dar asta depinde de noi şi de succesul nostru va fi succesul României’, a explicat secretarul de stat.
Ce mai prevede Memorandumul
Memorandumul prevede, între altele, asigurarea unui cadru de salarizare stimulant pentru angajaţii din ministere care contribuie la aderarea la OCDE. Luca Niculescu a mai arătat că stimulentul urmează să fie definit, arătând că în memorandum nu apare o sumă clară, dar că probabil va fi comparabilă cu cea de care beneficiază angajaţii care lucrează pentru PNRR.
‘Cred că există deja precedentul unor stimulente pentru cei care lucrează pentru PNRR, de exemplu. OCDE şi PNRR au destule punţi în comun şi se lucrează destul de bine pe ambele paliere. De multe ori, studiile OCDE stau la baza unora dintre politicile europene şi unora dintre politicile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă’, a mai spus secretarul de stat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a menţionat că vor fi 15 angajaţi care se vor ocupa de procesul de aderare la OCDE.
Potrivit secretarului de stat Luca Niculescu, aderarea la OCDE este un obiectiv de importanţă strategică pentru România.
NATO, UE și OCDE
‘După aderarea la NATO şi UE, este cel mai important obiectiv strategic pentru România’, a subliniat Niculescu iar în procesul de aderare la OCDE urmează ca România să depună un memorandum iniţial.
‘Ne aşteaptă un drum plin de provocări.