Comentarii

Iluminatul public versus iluminatul guvernamental

Noi, populația, ne cam facem treaba, primăriile sunt problema

Consumul final de energie electrică, în primul semestru, a fost de 26,372 miliarde kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%.

În acelaşi timp, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3% (conform Libertatea).

Deci încă înainte să avem parte de sfaturile bătrânești ale premierului, populația a început să mai stingă din becuri.

Pentru că prețurile au fost subvenționate doar până la un anumit prag, oamenii s-au gândit să facă economie ca să nu-și împovăreze bugetele.

Consumul populației fiind aproximativ 20% din consumul total național, rezultă că oamenii au economisit cam 1,5% din totalul de 4,4%. Deci populația și-a cam făcut partea ei de treabă.

Economia a făcut și ea reduceri la consum, lucru pozitiv, dar iluminatul public a luat-o razna. Primăriile care se plâng că nu au fonduri ard becurile de pomană și n-am auzit premierul să-i certe cumva ca pe bieții pensionari.

Mi se pare că cei ce se ocupă de administrație doar vorbesc arătând cu degetul spre populație în loc să facă treaba pentru care sunt plătiți, adică să-și administreze tarlaua, respectiv cheltuielile bugetare.

Decuplarea prețurilor la energia electrică merge pe principiul ori toți, ori niciunul

Decuplarea prețului energiei electrice de cel al gazului poate fi o soluție care să mai atenueze creșterile de prețuri. Dar această măsură trebuie luată la nivel european, ar fi destul de complicat să o aplicăm doar noi. Și asta pentru că din 2017 am devenit importatori de energie și, dacă prețul se stabilește după valoarea celei mai mari tranzacții, prețul pe piața internă va fi cel de pe piața europeană.

Pentru ca decuplarea să funcționeze numai la nivel național statul ar trebui să mute compensarea de la consumul casnic, public sau industrial la cantitatea de energie importată zilnic și la cea autohtonă produsă pe gaz.

Ar mai trebui să schimbe reglementarea prețului la energie și asta ar fi complicat. Ar trebui să aibă și banii necesari ca să achite compensarea la energia produsă pe gaz și asta ar fi iar complicat. Nu văd să aibă cineva din Guvernul României capacitatea și curajul să facă asta.

UE pregetă să ia măsura aceasta și nu știu dacă este lipsă de pricepere, de curaj, de fonduri sau poate că economiștii capitaliști mai cred în principiile reglării pieței pe principiile sfinte ale cererii și ofertei. Cum acționează aceste principii pe o piață distorsionată, pe o piață de război, s-a văzut deja, a crescut specula. Iar speculatorii se mișcă mai repede decât birocrații și sunt mai inventivi, adică mai șmecheri.

Să suprataxăm profiturile din energie, tot ne alegem cu ceva

Dacă UE ezită să decupleze prețul energiei electrice de prețul gazului,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button