Comentarii

Deloitte: Datele publicate de ANAF indică o intensificare a controalelor în perioada următoare

Alexandru Stancu, Senior Manager, Bogdan Borleanu, Senior Consultant, şi Cristiana Negrei, Consultant, Taxe Indirecte, Deloitte România

Strategia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru perioada 2021-2024 este marcată de măsuri şi acţiuni cu scopul de a îmbunătăţi capacitatea de colectare şi combaterea evaziunii fiscale. Astfel, ANAF continuă campania de informare a contribuabililor cu scopul de a creşte conformarea voluntară şi de a remedia deficienţele constatate în cadrul acţiunilor de control. Pe de altă parte, în ciuda intensificării numărului de inspecţii fiscale, rezultatele din primul semestru al acestui an indică o scădere a sumelor stabilite suplimentar prin decizii de impunere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. 

În tot acest context, trebuie avute în vedere şi obiectivele asumate de ANAF până la finalul anului 2024: creşterea ponderii veniturilor bugetare în PIB cu 2,5% şi reducerea decalajului de încasare a TVA cu până la zece puncte procentuale. Toate acestea, cu respectarea următoarelor direcţii strategice: simplificarea procedurilor de administrare fiscală, digitalizarea ANAF, combaterea evaziunii fiscale şi transparentizarea instituţiei.

Creşteri semnificative ale activităţii de control în primul semestru din 2022

Îndeplinirea obiectivelor propuse vine însă „la pachet” cu o intensificare a activităţii de inspecţie fiscală (atât la nivelul persoanelor juridice, cât şi al persoanelor fizice). ANAF a anunţat recent că are în derulare peste 550 de acţiuni de inspecţie fiscală şi control inopinat la nivelul marilor contribuabili. Potrivit celui mai recent raport de activitate, în primul semestru din 2022, instituţia a efectuat 18.108 verificări, în urma cărora a stabilit sume suplimentare de plată în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. La aceste sume se adaugă peste 420 de milioane de lei din acţiunile de combatere a evaziunii fiscale realizate de inspectorii antifraudă.

Comparativ cu primul semestru al anului precedent, chiar dacă numărul controalelor a înregistrat o creştere semnificativă, sumele de plată stabilite suplimentar au consemnat scăderi atât la nivelul activităţii de inspecţie fiscală, de la 2,3 miliarde de lei la 1,5 miliarde de lei, cât şi la nivelul structurii antifraudă, de la 917 milioane de lei la 423 de milioane de lei.

Pe de altă parte, verificările documentare (controalele la distanţă) au luat amploare în prima jumătate a acestui an. Numărul acestora s-a triplat comparativ cu primul semestru al anului precedent, iar sumele rezultate suplimentar ca urmare a acestor verificări au înregistrat creşteri semnificative, de la aproximativ 110 milioane de lei în primul semestru din 2021 la peste 410 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2022.

Acest trend cel mai probabil va continua în perioada următoare, dar rămâne de văzut şi cum se va eficientiza activitatea de inspecţie fiscală odată cu introducerea măsurilor de digitalizare (SAF-T, RO e-Factura, RO e-Transport) şi dacă acestea vor determina o intensificare a controalelor la distanţă (de tip desk-audit), dat fiind că ANAF are ca obiectiv până la finalul anului ca ponderea acestora în total să depăşească 30%.

Cele mai importante deficienţe constatate de ANAF în controalele anterioare

Din campania de informare face parte şi documentul publicat recent pe site-ul ANAF care conţine principalele deficienţe constatate în timpul acţiunilor de control desfăşurate în primul semestru al anului 2022.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button