Actualitate

Începând din 16 septembrie 2022, aproximativ 100.000 de clienți finali rămân fără furnizor. Tinmar a depus licența și a notificat ANRE

Criza în energie se adâncește.

Începând din 16 septembrie 2022, aproximativ 100.000 de clienți finali rămân fără furnizor și se mută în FUI. Acolo energia vine din PZU, probabil la 3-4-5000 lei MW. Tinmar, unul dintre cei mai mari furnizori privați de energie din România, lider în servicii integrate de energie, a depus licența și a notificat ANRE despre acest subiect.

Mulți dintre clienții Tinmar sunt consumatori industriali și non-casnici, adică volume mari.

Ținând cont că OUG recunoaște 1300 lei MW, iar energia va fi cumpărată din PZU, este greu de crezut că suma va rămâne 1300.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică activă cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Iată scrisoarea privind contractul furnizare energie electrică transmisă de George Mihai, Energy Sales and Contracting Director, către ANRE:

„Stimate partener,

Modificarile legislative din piata de energie electrica si gaze naturale ne-au pus in situatia neplacuta de a va notifica greutati in continuarea furnizarii in conditiile impuse de autoritati.

Ultimele modificari – OUG 119/2022 – sunt o dovada in plus ca legislatia nationala in domeniul energiei ramane fragmentata, bazata pe solutii de moment, care trateaza efectele, si nu cauzele majorarii preturilor, si care induce noi provocari pentru companiile implicate, fara a oferi o minima predictibilitate pe termen mediu si lung.

Mai mult, asa cum chiar ANRE avertizeaza, noua ordonanta are un impact puternic negativ asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arata ca ordonanta ar putea duce la iesirea din piata a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse si cere guvernului infiintarea unor companii de trading si de furnizare pentru a compensa eventuala iesire de pe piata a unora dintre acesti participanti la piata.

Impactul asupra activitatii furnizorilor de energie electrica si gaze naturale a fost vizibil de la inceputul aplicarii masurilor de compensare si plafonare a pretului la energie. Problemele de finantare, de cash flow, intarzierile uriase in decontarea sumelor datorate de statul roman impacteaza direct si ireversibil activitatea societatii noastre.

Ordonanta de urgenta nr. 119/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2022 privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul energiei, aduce o serie de modificari care agraveaza si mai tare functionarea pietei de energie electrica , respectiv:

1. Valoarea maxima a pretului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculeaza sumele de decontat de la Bugetul de Stat pentru furnizorii de energie electrica este de 1.300,00 lei/MWh. Asta in conditiile in care pretul de tranzactionare angro al energiei astazi 05.09.2022 este pe piata de energie de 3.053,00 lei/MWh. Diferenta de pret intre pretul platit astazi de Tinmar Energy si cel ce va decontat (peste alte cateva luni de catre statul roman) trebuie suportata de societatea noastra,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button