Comentarii

Gardul de la „Sava” și leopardul de la „Lazăr”. Lecția de neputință și ipocrizie

Episodul prezenței lui George Simion la festivitatea de deschidere a anului școlar la Colegiul de top  „Gh Lazăr” din București pune reflectorul pe cel puțin două probleme grave, cauze ale stării în care a ajuns învățământul românesc.

1.Politizarea. În fiecare an, cohorte de politicieni năvălesc în școli de prestigiu ca să fie văzuți, să emită platitudini și să se asocieze cu ideea de educație de calitate, așa cum încearcă prin doctorate plagiate să se asocieze cu ideea de excelență academică.

George Simion a ales „Gh. Lazăr” pentru că încearcă să se legitimeze și pentru zona de elită. Dar ministrul Educației ce a căutat la Colegiul „Sava”? Gardul, care văd că-l bântuie?

De ce ministrul nu a ales o scoală necăjită cu copiii care nu au bani de meditații ca să intre la admiterea pe care o face cadou profesorilor de la „Sava” și din restul colegiilor? Dl Iohannis de ce nu s-a dus acolo unde țipă nevoia și neputința?

Niște impostori care nu  trăiesc decât din vampirizari de branduri, de școli, de sportivi, de vedete.

Faptul că George Simion s-a dus să deschidă anul școlar la un liceu nu e cu nimic mai grav decât faptul că dna Gorghiu a făcut același lucru, că dl Grebla a făcut același lucru, că dl Iohannis a făcut același lucru, că dl Ciucă a făcut același lucru și mulți, mulți alți politicieni.

Niciunul nu are ce căuta la deschiderea anului. Treaba lor e să asigure condiții bune de învățământ, să voteze legi bune pentru învățământ, să dea cei 6% din PIB prevăzuți de lege pentru educație.

Toți politicienii, de la președinte și premier, până la primar, ar trebui fluierați și huiduiți la festivitățile de deschidere, mai ales în România, unde și elevii sunt bătaia de joc a tuturor.

2.Calitatea directorilor de școli. Dna Ionela Neagoe de la „Lazăr” înțeleg că reprezintă un fel de excelență în domeniu. De aceea i-am și urmărit cu mare atenție prestația.

Ce înseamnă excelență? Doar calitatea materiei predate și asimilate sau și formarea de caractere cu repere clare, cu ierarhii de valori solide, cu coloană vertebrală de fier?

Prespun că dna Neagoe predă limba română la cel mai înalt nivel. Că organizarea colegiului e la superlativ. Dar lecția de caracter e jalnică.

Dacă dna Neagoe era și un exemplu de verticalitate, ori nu accepta niciodată, niciun politician la nicio festivitate, ori îi accepta, dar recunoștea motivele pentru care o face. Sau măcar tăcea.

Nu putea să nu îi accepte? Cu siguranță putea. Orice director poate. În public, da, poate sta oricine, dar la prezidiu și, mai ales la microfon, cu poate sta decât cel agreat de gazdă, adică de școală prin directorul ei.

De ce niciun director nu refuză? Pentru că toți sunt dependenți de politic. De banii pe care îi dă sau nu primăria, de bunavoință inspectoratului condus de un politruc,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button