Comentarii

Contzilla.ro: Opţiuni şi restricţii în alegerea regimului fiscal din 2023: microîntreprindere sau plătitor de impozit pe profit ?

Schimbarea regimului fiscal pentru companii începând cu anul 2023 vine însoţită de câteva modificări introduse prin OG 16/2022.

Trecerea de la regimul de microîntreprindere la cel de plătitor de impozit pe profit

Dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite.

De asemenea, în cazul în care microîntreprinderea nu mai îndeplineşte condiţia privind existenţa a cel puţin un salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie. Acelaşi lucru se întamplă în situaţia în care începe să desfăşoare în cursul anului activităţi dintre cele exceptate (din domeniile: bancar, asigurari şi reasigurări, piaţa de capital, inclusiv activităţi de intermediere în aceste domenii, jocuri de noroc, precum şi activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale):  datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.

În situaţia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociaţii/acţionarii unei microîntreprinderi deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociaţii/ acţionarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidenţa impozitului pe micro şi care urmează să aplice impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectivă, astfel încât condiţia referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociaţi/acţionari deţine peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor este definitivă pentru anul fiscal curent.

Toate aceste situaţii generează obligaţia de a trece de la impozit pe veniturile microîntreprinderi la impozit pe profit în cursul anului.

În schimb, societatea care îndeplineşte condiţiile pentru a fi microîntreprindere (nu depăşeşte plafonul de 500.000 euro al veniturilor, se încadrează în ponderea de sub 20% a veniturilor din consultanţă, are cel puţin un salariat cu normă întreagă, nu desfaşoară activităţile exceptate şi se încadrează în numărul de trei firme cu statut de microîntreprindere) nu va putea opta să treacă la impozit pe profit în cursul anului.  Opţiunea se va putea exercita doar începând cu anul următor.

Trecerea de la profit la microîntreprindere

Persoanele juridice române pot opta să aplice impozitul pe microîntreprindere începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microîntreprindere însă nu şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button