Comentarii

În câteva luni, România poate ajunge la incapacitate de plată. Statul își canibalizează economia. Se vor stinge becurile? – Interviu

În câteva luni, România poate să ajungă la incapacitate de plată. Dacă mai aprindem becurile în România este pentru că producătorii și furnizorii s-au împrumutat la bancă, dar în curând o parte a populației ar putea fi debranșată de la gaz și electricitate, afirma prof. univ. dr. Mircea Coșea.

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, prof. Coșea a atras atenția că ne așteaptă un deceniu de crize, în principal energetică. „Nu va fi o cădere bruscă, vor fi suișuri și coborâșuri, dar cred că trendul este de revenire la economia care să țină mai mult seama de capacitatea reală de resurse pe care o are omenirea”.

Statul nu e preocupat de economie pentru că își canibalizează economia pentru a avea bani la buget. Inflația a ridicat atât de mult prețurile încât partea care revine bugetului din ele este imensă, arată prof. Coșea.

Ce ne așteaptă în iarna care vine?

Iarna e doar un punct în perioada care va veni. Ne așteaptă, în opinia mea, o perioadă caracterizată prin crize, în principal energetică, pentru mai mult de un deceniu și ar trebui să ne pregătim, măcar emoțional.

Cum?

Să ieșim din starea aceasta de liniște, indusă de conducătorii noștri: avem de toate, toate merg bine!

Nu e deloc așa, lucrurile merg foarte rău în România. Deși cifrele sunt publice, ele nu sunt analizate de decidenții politici. Ni se spun niște concluzii de școli de vara de pe la Mamaia.

Ce spun cifrele?

Că într-o perioadă pe care eu o estimez la câteva luni, România poate să ajungă la incapacitate de plată.

De ce?

Bugetul este alimentat în proporție foarte mică de economia reală. Nu există un program economic, cum nu a existat nici pe vremea guvernelor Orban și Cîțu, care să încerce să pună economia în mișcare prin restructurarea ei. Structura actuală nu mai corespunde momentului și industria noastră scade în fiecare lună.

Nu poți aduce o colectare mai mare la buget în condițiile în care de la începutul anului ai peste 8.000 de falimente ale firmelor mici și mijlocii pentru că nu și-au putut plăti facturile la electricitate și gaz.

Și atunci statul român colectează de la populație. Inflația a ridicat atât de mult prețurile încât partea care revine bugetului din ele este imensă.

Statul nu e preocupat de economie pentru că își canibalizeaza economia pentru a avea bani la buget. Bani pe care intenționează, dar nu prea reușește, să îi folosească mai ales în scopuri sociale.

În aceste condiții, România plătește 30-32 de miliarde de lei dobândă pentru împrumuturile anterioare, datoria rostogolită. Are o datorie imensă, unii zic 32 alții 42 de miliarde de lei pentru compensarea prețurilor la energie și gaz.

Dacă mai aprindem becurile în România este pentru că producătorii și furnizorii s-au împrumutat la bancă. Săptămână trecută băncile n-au prea mai mers cu acest împrumut.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button