Actualitate

Liberalizarea pieței energiei. Val Vâlcu: Unde sunt investițiile? Statul își plimbă banii dintr-un buzunar într-altul

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre liberalizarea pieții energetice din România și consecințele acestei măsuri.

Invitat în emisiunea News Pass la B1 Tv, jurnalistul Val Vâlcu și-a exprimat opinia asupra liberalizării pieției energetice din România și a consecințelor pe care această mișcare politico-economică le-a provocat, efectele măsurii fiind evidente și resimțite din plin de către cetățenii români.

”Ideea liberalizării pieței energiei a fost că altfel nu se mai fac investiții. Dacă prețurile sunt controlate, profiturile și fondurile la care au acces producătorii sunt la rândul lor plafonate și atunci nu vom avea investiții. Acum, după ce s-a liberalizat piața, m-aș întreba unde sunt investițiile. Nu am văzut nici la Romgaz, Hidroelectrica e blocată de ONG-uri care protejează peștișorul auriu…Repet, investiții nu sunt, prețurile însă au explodat. E o discuție acum dacă doar producătorii profită, evident și statul și acești taderi.

Statul își plimbă banii dintr-un buzunar într-altul: pe de-o parte statul încasează TVA și accize mai mari, pe cealaltă parte trebuie să suporte diferența dintre prețul Kw de pe piață și cel pe care îl plătește consumatorul. E vorba de 31 de miliarde, sume pe care nu le-a văzut infrastructura din România. S-ar fi putut renova toate liniile ferate, 20 de mii de km, s-ar fi putut construi kilometri buni de autostradă, nu mai vorbim de alte nevoi pe care le are țara”, a declarat Val Vâlcu.

Unde se vor duce banii dintr-o posibilă supraimpozitare în domeniul energiei?

La această întrebare jurnalistul Val Vâlcu a răspuns: ”S-ar întoarce la stat, dar să nu fie o spirală și atunci ar crește din nou prețul pentru că îți ia 80% dar tot rămâne cu 20%. Dacă acești oameni (nr.traderii) au două laptopuri și un top de hârtie cu trei angajați cu 20% au dat lovitura. Problema e că sunt și mari companii care au milioane de contracte cu cetățenii. DC News a dat chiar în exclusivitate un document în care Eon anunța că se retrage că nu poate suporta, ori aici vorbim de milioane de contracte. Până închei acele contracte, până reglezi fluxurile financiare… Nu e situația foarte simplă cum ar fi în cazul acelor speculanți care învârt două hârtii dintr-un loc în altul și rămân cu zeci sau sute de milioane”.

Citește și:

Cu cât a vândut OMV un Megawatt/ora produs la un cost de 80 de lei? Radu Popa: L-au scos la cel mai mare preț din ultimii 30 de ani

”Companiile au vândut energia cu profituri de 200% ,300%, 400%. OMV a scos prin centrala de la Brazi vineri la un preț de 3290 de lei Megawatul. Într-o oră s-a vândut cu 4000 de lei în condițiile în care îl costă 80 de lei să îl producă. L-au vândut cu 4000 de lei într-o oră! L-au scos la cel mai mare preț din ultimii 30 de ani și într-o oră s-a vândut cu 4000 de lei.

Ce ne spune acest lucru? Ne spune că nu există energie în piață și că prețul acesta este totuși acceptabil.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button