Comentarii

Iulian Anghel, ZF: Daca singura realitate suportabila a lumii este fictiunea, de ce interziceti fictiunea?

Nazismul asta “de stanga”, iertat sa-mi fie felul de a scrie, eu nu stiu sa-l judec. Dar intreb: omenirea asta nu poate trai decat la extreme? Ca si cum intr-o oala pui o bila si apoi invarti oala si bila se duce ba de un perete, ba de altul. Am trait alaturi de “Winnetou” toata copilaria. Si citesc acum ca o editura germana ii retrege cartile “Vinnetou” al lui K. May pentru ca nu sunt “conforme cu realitatea”. Pai eu credeam ca un editor de carte stie sa faca diferenta intre realitate si fictiune. Si ca un cititor trecut prin scoala stie sa faca diferenta intre realitate si fictiune. Iar “Vinnetou” este o fictiune. Cand am citit “Calatorie spre centrul pamantului”, a lui Jules Vernes eu am fost convins ca aceasta era realitatea. Credeam, cu toata fiinta mea, si am fost foarte suparat cand tatal meu, care nu avea prea mult umor, caracter pe care i-l mostenesc, mi-a spus ca acele fapte nu sunt adevarate, ci “inventate”. Aceasta este insa realitatea unui copil.

In America, “Aventurile lui Huckleberry Finn”, romanul lui Mark Twain – o poveste care, de asemenea, mi-a incantat copilaria – este repudiat, scos din scoli, “nu-i conform cu realitatea”. Inteleg, din ce citesc, ca nici Shapeskeare n-ar fi, in Anglia, tocmai “conform cu realitatea”. Cum nici “Capra cu trei iezi” nu e.

Dar, “Epopeea lui Gilgameş“ este “conforma cu realitatea”? Este adevarat ca el a dominat in Uruk 126 de ani?

Sau ca Matusalem a trait 969 de ani iar primul sau fiu s-a nascut pe cand el avea 187 de ani? Aceste lucruri sunt predate in scoli, in Romania.

Dupa copilarie, am inceput sa citesc si altele decat cartile de aventuri. Este, asadar, “Iliada” “conforma cu realitatea”? Este “conform cu realitatea” că zeita Thetis l-a tinut de un piciorus pe fii-su, Ahile, l-a scufundat intr-o solutie minune si l-a facut invincibil? Este “conform cu realitatea” ca Ulise s-a legat de catarg ca sa asculte cantecul divin al sirenelor, la intoarcerea din Troia, cum scrie Homer, in Odiseea? Grecii ii spun lui Ulise “Odiseu”, adica “cel urat”. O fi fost Odiseu atat de urata de vreme ce Penelopa, frumoasa lui sotie, l-a asteptat zece ani crosetand la o singura bluza, cu petitorii la usa sperand, ei, ca ea va sfarsi de tricotat? Iar ea, asteptand intoarcerea lui Odiseu, cu credinta puternica: se va intoarce! Este adevarat ca Homer era orb, de vreme ce a scris o monumentala opera, in versuri?

Este “conform realitatii” ca Orfeu a mers in Infern ca s-o salveze pe Euridice, iubita lui?

Este “conform realitatii” ca Beatrice l-a condus prin Paradis pe Dante? (vezi “Divina Comedie”) Istoriile literaturii spun ca Dante a iubit-o pe Beatrice, dar ca nici macar nu a ajuns, vreodata, sa-i atinga mana. Desigur, dragostea are cararile ei.

Este adevarat ca Isus facea minuni? Multi faceau “minuni” in acea vreme. Era unul, Simon, un gnostic, care facea minuni si mai mari – Simon zbura (vezi Alexandrian – “Istoria filosofiei oculte”).

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button