Actualitate

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă va fi oprită

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă va fi oprită.

Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă va fi oprită în mod controlat în această după-amiază pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, informează Nuclearelectrica. Se intervine la sistemul de filtrare din bazinul de aspiraţie, partea clasică a centralei, iar lucrările pot fi făcute doar cu Unitatea 1 oprită, menţionează reprezentanţii companiei într-un comunicat, potrivit Rador.

Oprirea controlată şi realizarea lucrărilor de reparaţii se realizează în conformitate cu procedurile specifice aplicabile în astfel de situaţii şi nu au niciun impact asupra personalului, a securităţii nucleare, a mediului înconjurător sau a populaţiei, mai precizează sursa.

Puterea Unităţii 1 a Centralei de la Cernavodă, redusă cu 10%, în urmă cu trei zile

În urmă cu trei zile, Nuclearelectrica a redus cu 10% puterea Unităţii 1 a Centralei de la Cernavodă şi în dimineaţa zilei de 24 august, pentru realizarea unor lucrări de modificare a parametrilor de funcţionare a condensatorului turbinei, din cauza acumulării impurităţilor în apă (alge şi mâl).

„SN Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii asupra reducerii puterii Unităţii 1 CNE Cernavodă cu 10%, în noaptea de 23 august 2022 şi în dimineaţa zilei de 24 august 2022. Reducerea de putere a Unităţii 1 CNE Cernavodă este necesară pentru realizarea unor lucrări de modificare a parametrilor de funcţionare a condensatorului turbinei (partea clasica a centralei) din cauza acumulării impurităţilor în apă (alge, mâl). În paralel cu realizarea lucrărilor anterior menţionate, puterea Unităţii 1 poate fi redusă cu până la 25%”, se arată într-un raport al companiei remis miercuri seara Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Unitatea 1 CNE Cernavodă va reveni la puterea nominală după finalizarea lucrărilor de modificare a parametrilor şi îndepărtarea impurităţilor acumulate, dădea asigurări SNN.

„Reducerea de putere şi realizarea lucrărilor se realizează în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă şi nu au niciun impact asupra personalului, securităţii nucleare, mediului înconjurător şi populaţiei”, se mai spune în document, conform Agerpres.

Citește și:

Unul din trei consumatori din România, în sărăcie energetică

Aceasta este definită ca fiind situaţia în care oamenii nu îşi permit să menţină temperaturi confortabile în locuinţe ori sunt nevoiţi să renunţe la alte necesităţi de bază precum hrană, îmbrăcăminte sau medicamente, pentru a-şi plăti facturile la energie.

Potrivit unei analize a Observatorului Român al Sărăciei Energetice, fenomenul s-a acutizat în contextul pandemiei. În plus, 19% dintre gospodării suferăe de ceea ce se numeşte ‘sărăcie energetică ascunsă’, reducându-şi mult consumul din cauza veniturilor mici.

Specialiştii propun, printre altele, renovarea clădirilor atât în mediul urban, cât şi în cel rural, utilizarea sporită a energiei regenerabile şi înfiinţarea unor ghişee unice la nivelul administraţiilor locale, care să ofere servicii integrate şi accesibile pentru gospodăriile vulnerabile, scrie Rador.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button