Suplimentele cu calciu, necesitate sau marketing? – GAZETA de SUD
Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii, inclusiv oamenii. Este cel mai abundent mineral din organism și este vital pentru sănătatea oaselor, a dinților, pentru funcționarea corectă a inimii și a musculaturii.
Deoarece corpul uman nu produce calciu, în afară de obținerea dozei zilnice recomandate de calciu prin intermediul alimentelor consumate, unele chiar procesate suplimentar în vederea îmbogățirii cu calciu, acest mineral se poate obține și prin administrarea suplimentelor alimentare.
Cu toate acestea, administrarea suplimentelor alimentare cu calciu poate prezenta anumite riscuri pentru sănătate, iar consultarea medicului sau a farmacistului înainte este recomandată cu tărie.
De cât calciu avem nevoie?
Peste 99% din calciul din corpul nostru este stocat în oase și dinți, făcându-le mai puternice și menținându-le sănătoase.
Nou-născuții au în organism între 26 și 30g calciu. Această cantitate crește rapid după naștere, ajungând la aproximativ 1200 g la femei și 1400 g la bărbați la vârsta adultă.
Spre deosebire de bărbați, în cazul cărora aceste niveluri rămân constante, la femei cantitatea de calciu din corp scade, ca urmare a creșterii remodelării osoase din cauza scăderii producției de estrogen la începutul menopauzei. În plus, înaintarea în vârstă este un alt factor care poate afecta absorbția calciului alimentar.
În prezent se consideră că femeile până în 50 de ani și bărbații până în 70 de ani au nevoie de o doză zilnică recomandată de calciu de 1000mg pe zi și atunci când depășesc această vârstă, necesarul crește la 1200mg/zi.
Toată cantitatea de calciu necesară unei persoane se poate obţine prin consumarea alimentelor potrivite, cum sunt produsele lactate, anumite legume cu frunze verzi, nuci, fasole și chiar tofu. Suplimentarea cu preparate pe bază de calciu este indicată mai ales persoanelor care nu au o dietă echilibrată.
Cine are nevoie de calciu?
Pentru a nu se produce dezechilibre la nivelul funcțiilor corpului care necesită calciu, atunci când aportul este insuficient, corpul utilizează calciul din oase, făcându-le mai fragile. Având în vedere că după menopauză femeile pierd masă osoasă din cauza scăderii estrogenului, se recomandă suplimentarea cu preparate pe bază de calciu în perioada post-menopauzală.
Este recomandată o suplimentare a calciului și celor care urmează o dietă vegană sau celor care au o dietă bogată în proteine sau sodiu deoarece acest tip de alimentație poate conduce la o excreție sporită a calciului.
Ca urmare a anumitor terapii medicamentoase, dar și din cauza bolilor inflamatorii intestinale, capacitatea organismului de a absorbi calciul poate scădea. În consecință, medicul este posibil să indice administrarea de preparate pe bază de calciu.
În plus, există studii care au cercetat legătura între cancerul colorectal și calciu și care sugerează ideea consumării de produse lactate și suplimente alimentare cu calciu pentru scăderea riscului de dezvoltare a cancerului de colon.
Există riscuri?
Printre cele mai cunoscute pericole ale consumului de suplimente de calciu este că acestea par a crește riscul unor tipuri de afecțiuni cardiace,