Comentarii

Opinie PwC: Băncile se confruntă cu tot mai multe provocări care necesită un sistem integrat de administrare a riscurilor

Modul în care industria bancară a evoluat în ultimii ani a adus pe lângă rezultate financiare bune, digitalizare şi îmbunătăţirea satisfacţiei clienţilor şi riscuri noi care  nedresate pot afecta menţinerea performanţelor şi atingerea obiectivelor. Prin prisma sistemului de reglementare şi nu numai, băncile acordă, în general, o importanţă strategică proceselor de administrare a riscurilor, însă riscurile la care sunt expuse astăzi necesită o regândire în modul de abordare.

Dincolo de un sistem de control bazat pe principiul celor  “trei linii de apărare”, o gestionare adecvată a riscurilor implică o viziune integrată asupra acestora la orice nivel în cadrul băncii, o abordare dinamică în definirea apetitului pentru risc şi a pragurilor de toleranţă, dar şi utilizarea unor metodologii fundamentate de practici profesionale solide, concepte şi principii statistice specifice datelor disponibile pentru a fi utilizate în scopul cuantificării riscurilor.

Potrivit sondajului Global Risk Survey 2022 realizat de PwC, top 3 cele mai importante riscuri cu care industria bancară se confruntă sunt riscul de piaţă, riscul cibernetic sau de gestionare a datelor şi riscul privind modelul de afaceri sau operaţional. Fiecare dintre aceste riscuri poate avea un impact semnificativ în ceea ce priveşte evoluţia portofoliilor şi a performanţei financiare, conformitatea cu cerinţele autorităţilor de reglementare dar şi reputaţia instituţiei. În acest context, capacitatea băncilor de gestionare a riscurilor şi rezilienţa reprezintă un pilon cheie în atingerea obiectivelor de afaceri.  

Raportul menţionat arată, de asemenea, că instituţiile care au o strategie integrată de abordare a riscurilor estimează o creştere mai rapidă a veniturilor şi rezultate mai bune, precum creşterea preţului acţiunilor, îmbunătăţirea randamentului investiţiilor, câştigarea încrederii clienţilor şi investitorilor, îmbunătăţirea rezilienţei şi luarea de decizii rapide.  

Principalele riscuri în atenţia băncilor în 2022

Pe lângă riscurile de reglementare şi de credit specifice acestei industrii, respondenţii din industria bancară pun un accent semnificativ pe riscurile de piaţă, securitatea cibernetică şi managementul datelor, competiţia din partea furnizorilor alternativi şi riscurile climatice.

Analizate pe rând, perturbările de pe pieţele de mărfuri şi din lanţurile de aprovizionare globale au afectat şi continuă să afecteze evoluţia inflaţiei şi, în consecinţă, evoluţia economiei mondiale şi stabilitatea macrofinanciară. Pentru bănci,  măsurile insuficiente la nivel macro prudenţial înseamnă că accelerarea împrumuturilor din ultima perioadă, coroborată cu majorarea dobânzilor la împrumuturi ar putea genera o creştere a riscului de credit, astfel că, în cazul unei recesiuni, băncile se vor confrunta cu provizioane semnificativ mai mari care să acopere pierderile potenţiale din activitatea de creditare.

Totodată, volumul mare de date personale şi financiare care circulă prin canalele bancare digitale reprezintă o ţintă a atacurilor cibernetice, iar sectorul serviciilor financiare se confruntă cu o avalanşă de atacuri de tip credentials, phishing şi ransomware. Cu puţine excepţii, băncile nu au dezvoltat încă practici mai sofisticate privind guvernanţa şi infrastructura de management al datelor. 

Referitor la riscurile climatice, multe bănci au demarat diferite proiecte şi iniţiative prin care au în vedere să identifice principalele arii de impact ale riscurilor climatice,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button