Comentarii

Contzilla.ro: Sinteză: 50 de noutăţi fiscale pentru 2023

Anul 2023 va fi marcat de o serie de noutăţi fiscale, în aproape fiecare domeniu de activitate, astfel:

Persoane fizice

  1. Se reduce cota impozitului pentru câştigul realizat de persoanele fizice (pentru veniturile obţinute din România şi din străinătate)  din transferurile de titluri de valoare şi operaţiunile cu instrumente financiare derivate realizate începând cu anul  2023, prin intermediari definiţi de legislaţia specifică, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de investiţii autoadministrate şi administratori de fonduri de investiţii alternative, de la 10% la 3% dacă deţinerile sunt  pentru o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.
  2. Se reduce cota impozitului pentru acelaşi tip de câştig definit la punctul 1, de la  10% la 1%  dacă se referă la deţineri pentru o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii.
  3. Pierderile obţinute până la data de 1 ianuarie 2023 din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate efectuate prin entităţile mai sus menţionate nu se reportează şi nu se compensează , acestea reprezentând pierderi definitive ale contribuabilului.
  4. Începând cu veniturile din dividende plătite după data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române (creştere de la 5%).
  5. Dacă dividendele sunt distribuite în 2022 dar plătite în 2023, se aplică cota de 5 % însă impozitul trebuie plătit până în 25 ianuarie 2023.
  6. Se modifică baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează următoarele tipuri de venit: venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii, venituri din alte surse. Baza de calcul a CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară, nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară şi nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară
  7. Pentru veniturile din chirii impozitul este de 10% din venitul impozabil, adică din venitul încasat efectiv din chirie, fiind eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate (cota forfetară)
  8. Din 2023, contractele de închiriere vor trebui, din nou, declarate la ANAF.

PFA

  1. PFA-urile vor putea opta pentru normă doar daca venitul brut anual va fi inferior sumei de 25.000 euro- se aplică începând cu veniturile aferente anului 2023, deci cu efect din 2024.
  2. Dacă venitul PFA-ului va fi între 12 şi 24 de salarii minime pe economie,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button