Comentarii

Deloitte: Tratamentul fiscal şi contabil al operaţiunilor cu criptoactive are puţine certitudini, dar multe necunoscute

Operaţiunile cu criptoactive sunt tot mai des utilizate în statele membre ale Uniunii Europene (UE), motiv pentru care autorităţile lucrează la elaborarea unor reglementări care să stabilească tratamentul fiscal şi contabil al tranzacţiilor care implică astfel de active. Recent, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu pe un proiect de lege care prevede că transferurile de criptoactive pot fi urmărite, iar tranzacţiile considerate suspecte, blocate. În plus, la nivelul UE există o propunere de regulament privind pieţele de active de acest gen. Dar, până la definitivarea cadrului legal, utilizatorii de criptoactive se pot ghida după un set de recomandări şi principii care, în anumite situaţii, au putere de lege.

În prezent, operaţiunile de acest gen nu sunt monitorizate din punct de vedere fiscal şi contabil, dar jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi îndrumările aplicabile la nivelul Uniunii Europene („Working Papers” ale Comitetului de TVA din cadrul Comisiei Europene) conţin o serie de clarificări cu privire la tratamentul de TVA al anumitor tipuri de operaţiuni ce vizează criptoactivele.

Hotărârile CJUE sunt direct aplicabile statelor membre ale UE, inclusiv în domeniul TVA, şi au drept scop completarea cadrului legal stabilit de Directiva Europeană de TVA. De asemenea, deşi acestea nu au putere de lege, recomandările Comitetului de TVA au rolul de a promova aplicarea uniformă a prevederilor Directivei TVA.

Regimul de TVA aplicabil, clarificat parţial

Una dintre hotărârile curţii cu impact în această zonă este cea emisă în cauza C-264/14 – Skatteverket împotriva David Hedqvist –, prin care a fost concluzionat faptul că moneda virtuală Bitcoin este un mijloc de plată direct între operatorii care o acceptă. Mai mult, instituţia a stabilit faptul că tranzacţiile cu criptomonede reprezintă operaţiuni financiare, iar intermedierea în vânzarea/cumpărarea de Bitcoin reprezintă o prestare de servicii scutită de TVA.

Cu toate acestea, deşi hotărârea clarifică faptul că schimbul/vânzarea de Bitcoin reprezintă operaţiuni scutite de TVA, rămân multe semne de întrebare cu privire la numeroasele activităţi ce se desprind din operaţiunile cu criptoactive, ţinând cont de faptul că termenii folosiţi pentru a desemna scutirile de TVA, conform Directivei de TVA, sunt de strictă interpretare şi nu se referă în mod explicit la astfel de operaţiuni.

Un alt document care aduce clarificări în acest domeniu este emis de Comitetul de TVA şi stabileşte că diferite tipuri de operaţiuni (de exemplu, minare, forjare, depozitare, transfer de criptoactive) nu intră în sfera de aplicare a TVA, sunt taxabile sau sunt scutite de TVA, fără drept de deducere, de la caz la caz.

În consecinţă, natura fiecărei operaţiuni, precum şi tratamentul de TVA aplicabil, trebuie analizate în funcţie de împrejurări, luând în considerare toate aspectele pe care le implică.

Aşteptări cu privire la armonizarea tratamentului de TVA la nivelul UE

Dincolo de tranzacţiile cu monede virtuale, precum Bitcoin, pentru care se conturează o înclinaţie spre scutirea de TVA a serviciilor legate de acestea, pentru alte tipuri de active (token-uri nefungibile

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button