Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: În timp de “rasistul” Viktor Orban era înfierat pentru declaraţiile făcute, mongoloizii şi caucazienii vor fi parteneri la o investiţie de 7,5 miliarde euro în Ungaria, langa Debrecen
“Unless a country has its own capabilities in strategically important areas, it will have to rely on “the goodwill and helpfulness of others” – Peter Szijarto, ministrul ungar de externe
Este o opinie de politica economica, nu de politica – insa nu poti sa te abtii sa pui in contrast pierderea de vreme din dezbaterea politica si reusitele din politica economica.
Chinezii de la CATL au anuntat o investitie mamut, de 7,5 miliarde Euro intr-o fabrica de baterii electrice la Debrecen, la circa 75 de km de Oradea. Este greu de inteles cum reusesc ungurii sa atraga astfel de investitii, in fond au aceleasi probleme economice pe care le avem si noi si o depopulare similara pe fondul migratiei populatiei.
Dar daca urmarim atent cateva detalii din masurile lor poate ca si Romania va atrage ceva similar, de altfel se vorbea de Varta sau de un mare producator automotive in parcurile industriale de langa Cluj.
Iata schema de facilitati pentru investitii din Ungaria, un mix de ajutor de stat + facilitati fiscale.
Romania are doua scheme de ajutor cu finantare importanta, prima din HG 807 este 2014, a Ministerului Finantelor, in care pragul de investitie este foarte jos si nu exista prioritati sau chiar exclusivitati sectoriale, asadar oricine il poate solicita. A doua schema – de care am aflat de curand, nu stiu de ce mai dau bani la consultanti daca nu imi atrag atentia – reglementata prin HG 959, a fost aprobata saptamana trecuta (apropos, felicitari!, chiar e un pas inainte sa intelegem ca avem nevoie sa fabricam in Romania), derulata prin Ministerul Economiei, este pentru investitii mari – ghidul se afla in dezbatere publica.
Ideal era sa avem o singura schema, in care sa dam toti banii pentru investitiile mari destinate productiei din sectoare economice strategice.
Asta par a avea ungurii in plus fata de noi, 1) o strategie industriala bine conturata (automotive, industria sanatatii) si 2) un talent pentru a atrage investitii noi. Prin contrast, daca va uitati la marii solicitanti de ajutor de stat, peste 500 milioane lei in total, acestia sunt investitori care deja au fabrici in Romania – atentie insa, ar trebui sa fim atenti in primul rand la nevoile acestora.
Si mai par a avea un lucru, o diplomatie economica extrem de “agresiva”, care pare a lucra intr-adevar in interesul national – vezi si declaratia de mai sus a ministrului de externe. Iar INTERESUL NATIONAL, in lumea globalizata de astazi si cel putin in aceasta zona, nu inseamna doar companii nationale puternice ci si investitori straini care sa aduca valoare adaugata. Si este usor de ghicit care sunt investitorii pregatiti de hub-uri in Europa de Est, sunt cei non-EU, Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud, China, India, Turcia, probabil ca si Japonia. Sa renuntam la retorica “ne nu vindem tara”, e cam tarziu, 40% din terenurile agricole din Romania apartin investitorilor straini (date din 2017…).