Un furnizor din Germania majorează prețul gazelor naturale cu 116% din octombrie: Nu avem de ales
Furnizorii de energie din Germania anunță că prețul gazelor naturale va crește cu ”peste sută la sută” din 1 octombrie.
Germania pare a fi cel mai afectat stat de războiul Rusia – Ucraina și de efectele sancțiunilor impuse Federației Ruse. În final, plătesc consumatorii. Deja în Germania s-au luat măsuri de economisire, dar creșterile de prețuri ar fi inevitabile. Companiile susțin că acestea vin pe fondul cheltuielilor suplimentare la achiziţiile de gaz. Reprezentanţii furnizorilor avertizează, în plus, că situaţia este tensionată şi că ar putea urma şi alte scumpiri.
”Nu avem de ales, trebuie să majorăm prețul”
Luni, clienții unui mare furnizor de energie cu sediul în Köln au fost anunțați că prețul gazelor naturale va crește cu 116% de la 1 octombrie, conform Rador.
”Avem cheltuieli suplimentare de peste 700.000.000 de euro pe partea de achiziţie de gaz, nu avem de ales. Trebuie să majorăm preţul”, a explicat directorul companiei.
Nu numai gazul se scumpeşte în Germania, tariful pe kilowatt-oră a crescut în multe oraşe cu mai bine de 50%. Potrivit unui expert în energie al Centralei Consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia, urmează un val şi mai mare de scumpiri. Mulţi alţi furnizori vor proceda la fel, a declarat acesta pentru Handelsblatt.
În cazul unei gospodării cu un consum anual de 15-20.000 de kilowaţi-oră, costurile suplimentare s-ar putea ridica la 3.000 de euro pe an, arată calculele specialiştilor. Ei spun că la toamnă, când expiră subvenţia la biletele pentru transportul în comun – 9 euro pe întreaga reţea naţională ori reducerea taxelor la carburanţi, presiunea inflaţiei va căpăta amploare. În Germania, energia s-a scumpit în iunie cu 35,5% şi rămâne principalul factor de creştere a preţurilor.
Blackout 2022: Germania, Franța și Marea Britanie se pregătesc să stingă lumina
Blackout-ul pentru care s-a pregătit Austria nu mai este un scenariu atât de îndepărtat.
Gazul natural tot mai scump și mai puțin scumpește și electricitatea, asta pentru că Uniunea Europeană produce electricitate folosind gaz natural. În acest context, se vorbește tot mai mult despre blackout în special în țările din Vest, marile puteri ale UE, de care depind economic toate celelalte state. Când s-a vorbit despre acest scenariu, prin prisma exercițiului făcut de Austria, părea ceva îndepărtat și nerealist. Astăzi, însă, tot mai multe site-uri din Germania, Marea Britanie sau Franța vorbesc despre această posibilitate, citând oficiali.
Germania ar putea menține în funcțiune centralele nucleare. 3,5 milioane de gospodării depind de Isar 2
În Germania, ministrul Mediului este dispus să ia în considerare extinderea duratei de funcționare a unei centrale nucleare (EON SE) din Bavaria, dacă evaluarea guvernamentală în curs va concluziona că acest lucru este necesar.
Steffi Lemke, un membru al Partidului Verzilor, care se opune ideologic energiei nucleare, a declarat că dacă ”testul de stres” al infrastructurii energetice a Germaniei arată că Bavaria are ”o problemă gravă cu electricitatea sau rețeaua”, Guvernul va ”evalua această situație și opțiunile care vor exista atunci”.