Politica

Cum răspunde Ministerul Turismului la criza de turiști de pe litoralul românesc

S-a dat liber la vacanțe după doi ani de restricții generate de SARS-CoV-2. Dacă în pandemie, a fost încurajat turismul intern, odată cu deschiderea granițelor pentru toți cetățenii, vaccinați sau nu, litoralul românesc, în principal, înregistrează o scădere dramatică de turiști, devenind, totodată, mai mult o destinație de weekend. 

În acest context, de natură a prăbuși turismul pe litoralul românesc, o solicitare a fost transmisă către Ministerul Turismului. Pe scurt, întrebările au fost: ce face Ministerul pentru a interveni în această criză, dacă există o analiză la nivel ministerial care să fi identificat cauzele, concluziile acesteia și care sunt pierderile până în acest moment, cum s-a preocupat Ministerul Turismului să promoveze litoralul românesc în țară și în străinătate și cum apreciază măsurile locale, luate de administrație, care vin să pună și mai multe bețe în roate turismului, precum parcarea de 100 de lei/zi. 

Redăm răspunsul integral, cu precizarea că îngroșările și intertitlurile aparțin redacției: 

Dezvoltarea și promovarea litoralului românesc constituie pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) unul dintre obiectivele prioritare în domeniul turismului, fiind un factor important în evoluția circulației turistice interne și internaționale. În acest sens, cu scopul pregătirii sezonului estival din acest an, au fost promovate măsuri de interes pentru operatorii economici de profil, dar și pentru turiști, unele dintre acestea având caracter urgent.

La sfârșitul anului trecut, a fost adoptată inițiativa MAT privind reluarea acordării voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, o măsură care susține refacerea capacității de muncă, dar și dezvoltarea turismului intern. Beneficiarii și-au putut programa vacanțele, în funcție de preferințe, inclusiv pe litoralul românesc. Totodată, prin actul normativ amintit, a fost prelungită și valabilitatea voucherelor de vacanță emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Prin urmare, angajații au putut opta pentru un concediu la mare și la începutul sezonului estival.

Ordin pentru reducerea turismului la negru

Cu scopul creșterii calității serviciilor, dar și pentru protecția turiștilor și a proprietarilor, MAT a promovat în luna martie a acestui an un ordin de ministru prin care a fost stabilită procedura de clasificare a unităților de cazare operate de persoane fizice. În acest fel, concurența neloială este redusă, respectiv „turismul la negru”, prevederile fiind aplicabile și litoralului românesc. Mai mult, beneficiarii voucherelor de vacanță pot achita serviciile de cazare prin această metodă de plată, clasificarea apartamentelor închiriate în regim hotelier fiind gratuită.

Soluție temporară pentru plajele lărgite

Tot pentru actualul sezon estival, în vederea eficientizării activităților turistice, a fost aprobată, la inițiativa MAT și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, modalitatea de atribuire a noilor sectoare de plajă rezultate în urma implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere și reconstrucție a plajelor. Actul normativ, care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii aprilie, reprezintă o soluție temporară pentru problema care a marcat litoralul românesc în urmă cu un an de zile, atunci când noile plaje nu au putut fi amenajate pentru primirea turiștilor.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button