Comentarii

Wagner Group execută foștii membri ai Batalionului Azov, ca răzbunare personală pentru Putin

  • În data de 17 mai, luptătorii din Azovstal se predau în anumite condiții și sub garanțiile oferite de ONU și Crucea Roșie Internațională.
  • Uciderea prizonierilor de război încalcă flagrant regulile stabilite de Convenția de la Geneva.
  • Directoratul de Informații din Ucraina a anunțat că atacul asupra închisorii a fost efectuat de Wagner Group.
  • Fondatorul și proprietarul Wagner Group e Evgheni Prigozin, un miliardar apropiat de Vladimir Putin.

În dimineața zilei de 29 iulie, mai multe proiectile au fost lansate asupra coloniei penitenciare din Olenivka, la sud-vest de Doneţk, acolo unde se aflau câteva sute de prizonieri de război ucraineni.

În urma atacului, cel puțin 53 dintre ei și-au pierdut viața, iar 75 au fost grav răniți. 

În barăci erau și câteva zeci de militari din Batalionul Azov care au luptat în Mariupol.

Atacul nu are nicio explicație militară, iar în primele ore după desfășurarea lui, oficialii ruși au acuzat forțele ucrainene, spunând că acestea au tras cu proiectile de pe sistemele de artilerie HIMARS.

Uciderea prizonierilor de război încalcă flagrant regulile stabilite de Convenția de la Geneva și protocoalele ulterioare care formează cadrul dreptului umanitar.

Rusia e semnatară a convenției alături de alte 192 de state. În urmă cu trei ani, Vladimir Putin a revocat printr-un decret un protocol care prevedea protecția victimelor conflictelor internaționale, ceea ce arată că Moscova începuse deja pregătirile de război.

Națiunile Unite au declanșat o anchetă, chiar la cererea Moscovei, dar autoritățile ruse nu i-au lăsat pe inspectorii organizației să intre în penitenciar.

Familiile din Ucraina ale celor închiși încearcă să afle informații despre ce s-a întâmplat, dar rușii refuză orice formă de comunicare.

“Ministerul Apărării din Rusia a invitat oficial experți ai Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka din 29 iulie. Cu toate acestea, Crucea Roșie a declarat că nu a primit acces în închisoare. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a mai remarcat că autoritățile ruse nu au răspuns solicitărilor ucrainene de returnare a trupurilor neînsuflețite ale prizonierilor de război decedați”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, în legătură cu tragicul eveniment.

Ambasada Rusiei din Londra: Membrii Batalionului Azov merită executați

În barăcile închisorii se aflau mulți luptători ucraineni care au rezistat în combinatul Azovstal, din apropiere de Mariupol. 

În data de 17 mai, în urma negocierilor dintre partea ucraineană și partea rusă, luptătorii din Azovstal se predau în anumite condiții și sub garanțiile oferite de ONU și Crucea Roșie Internațională că vor fi tratați conform Convenției de la Geneva.

Mulți dintre cei care s-au predat au fost duși în tabăra de detenție de la Olenivka, aflată între Mariupol și Doneţk.

Directoratul de Informații din Ucraina, principalul serviciu secret al țării, a anunțat că atacul asupra închisorii a fost efectuat de Wagner Group,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button