Jumătate de Guvern, la festival. Iohannis, fericit: Pași pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată
Președintele Klaus Iohannis, alături de jumătate din Guvern, se află în Brașov, la festival.
”Mă bucur să vă văd pe toți aici. Nu sunt gazdă, dar după atâtea participări, și la a X-a ediție, cred că pot să spun și eu ”Bine ați venit la Haferland!”.
Sunt atât de mulți musafiri dragi pe care aș vrea pe toți să-i salut nominal, dar cred că s-ar consuma timpul meu cu asta și atunci da-ți-mi voie să-l salut în primul rând pe domnul Prim-ministru, care este la prima ediție, mai aveți până la a X-a. Să salut, evident, pe Veronica și Michael Schmidt, organizatorii, inițiatorii, gazdele acestui eveniment. Ei fac o treabă extraordinară aici și vă felicit pe amândoi, Veronica, Michael, pentru că reușiți să ne adunați în fiecare an la acest eveniment.
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Excelențe,
Domnilor miniștri,
Domnule Prim-ministru, vă felicit că ați adus aproximativ jumătate din Guvernul României cu dumneavoastră. Este notabil şi cred că este foarte, foarte bine. Astfel de evenimente merită toată participarea și toată publicitatea aferentă.
Citește și: Ce se scumpește de luni, 1 august. Intră în vigoare primele modificări din Codul Fiscal
Ne aflăm astăzi la a zecea ediție a acestui Festival care are o contribuție însemnată la promovarea culturii și a tradiției în Haferland – Țara Ovăzului și mă bucur că suntem aici, împreună, pentru a aniversa un deceniu de excelență.
Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse și pentru contribuția esențială adusă prezervării tradițiilor și patrimoniului săsesc!
Totodată, îi salut pe toți cei care an de an se reîntorc aici și pe cei care au curiozitatea să descopere aceste zone încărcate de istorie și tradiții, unde încă se simte farmecul de odinioară.
Prin proiecte ca cel pe care îl derulați, România este cunoscută și apreciată ca spațiu al valorificării identităților și al prețuirii relațiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile.
Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și consecințele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituțiilor culturale și a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor și principiilor democratice și ne determină să prețuim mai mult moștenirea istorică și culturală pe care am primit-o de la înaintașii noștri.
Autoritățile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetățenii trebuie să înțeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradițiilor și la protejarea autenticității peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generații oportunitatea de a-și cunoaște, înțelege și valorifica rădăcinile identitare.
Turismul și organizarea de evenimente tematice sunt modalități excelente de a încuraja și de a asigura accesul la patrimoniul cultural, iar acest lucru este valabil deopotrivă la nivel național și la nivelul comunităților locale.
Citește și: Operatorii de plaje se plâng că au turişti puţini, dar nu oferă nimic. „Condiţii de mahala. Cel mai grav, cei din minister au închis ochii”
Istoria, tradițiile și cultura noastră devin un activ economic esențial în atragerea de investiții în momentul în care sunt recunoscute,