De luni, se scumpesc ţigările şi alcoolul. Măsurile fiscale care intră în vigoare la 1 august
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
De luni, 1 august, intră în vigoare o parte dintre măsurile fiscale adoptate de Guvern.
Restul modificărilor la Codul Fiscal vor fi aplicate de la începutul anului viitor, iar printre sectoarele vizate se numără microîntreprinderile sau industria HoReCa, unde creşte TVA.
De la 1 august se vor majora accizele pentru tutun şi alcool, iar când vorbim de tutun aici voi fi incluse toate tipurile de produse, de la pachete de ţigări până la lichidul ţigărilor electronice. O altă modificare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3 şi 40%, în funcţie de câştiguri. Modificări sunt aduse şi în domeniul salariilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară, acolo unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună.
Poate cele mai importante modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, una dintre ele fiind creşterea TVA de la 5 la 9% pentru HoReCa. Microîntreprinderile sunt vizate şi ele, astfel că plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la 1 milion la 500.000 de lei. Tot de la 1 ianuarie va creşte TVA-ul pentru băuturile cu multe zahăr sau pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%. O altă majorare a TVA, de la 5 la 19%, va fi pentru locuinţele mai mari de 120 de metri pătraţi sau de peste 120.000 de euro, scrie Rador.
Câciu spune că are „o relaţie onestă” cu antreprenorii. Adrian Negrescu: E ca un dialog al surzilor. Codul Fiscal, invitaţie la evaziune
Analistul economic Adrian Negrescu îl contrazice pe Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice, care a afirmat că are o relaţie onestă cu antreprenorii din România. Acesta spune că, din contră, relaţia este mai degrabă „un dialog al surzilor”. În plus, spune Negrescu, modificările aduse Codului Fiscal sunt o invitaţie la evaziune fiscală.
„Ministrul Câciu poate să creadă orice despre relația cu mediul de afaceri, să o considere onestă, importantă, însă realitatea arată că, dincolo de vorbe, faptele îl contrazic.
Modul cel puțin original în care au fost ,,dezbătute’’ și aprobate modificările fiscale, fără niciun studiu de impact, fără să ia în calcul avertismentele mediului de afaceri, soluțiile antreprenorilor, dovedește acest lucru.
Ministrul Câciu poate fi mulțumit de sine, când se uită la propria activitate. Din păcate, însă, relația cu mediul de afaceri este ca un dialog al surzilor.
Este un simulacru de dialog, este doar un capitol bifat în agenda zilei. În realitate, dincolo de vorbe, prea puține soluții venite din mediul de afaceri ajung să fie implementate. Noul Cod Fiscal este în proporție de cel puțin 90% așa cum a fost propus spre dezbatere.
E un dialog al surzilor pentru că, din păcate, se desfășoară pe niște fundamente care nu sunt normale. Guvernul vine și propune o măsură, fără însă să prezinte date concrete privind impactul, privind modul în care o va implementa.