Cîmpeanu: În primele 10 zile de la lansarea în consultare a proiectelor legilor educaţiei, am primit aproape 500 de propuneri
Cîmpeanu: În primele 10 zile de la lansarea în consultare a proiectelor legilor educaţiei, am primit aproape 500 de propuneri – Foto Crișan Andreescu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că, în primele 10 zile de la lansarea în consultare a proiectelor legilor educaţiei, s-au primit aproximativ 500 de propuneri.
‘Ministerul Educaţiei este în plin proces de consultare pe marginea proiectelor legilor educaţiei. (…) Apreciem caracterul constructiv al propunerilor formulate în cadrul întâlnirilor de până acum, dar şi conţinutul propunerilor transmise pe adresa de e-mail dedicată preluării feedback-ului privind proiectele de legi. Astfel, în primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri, în mare parte de natură să aducă un plus de calitate textelor proiectelor de lege. Mulţumim!’, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.
Conform sursei citate, seria de consultări a fost deschisă prin discutarea şi acceptarea propunerilor formulate de Consiliul Naţional al Elevilor pe tema legii învăţământului preuniversitar şi a fost urmată de dezbaterea propusă de Alianţa ‘O Voce pentru Educaţie.
Consultări joi și vineri
Joi, au avut loc consultări cu federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar, iar vineri cu federaţiile din învăţământul superior. Vineri este programată şi o dezbatere privind susţinerea Centrelor de Excelenţă.
‘Joi, 21 iulie, au avut loc consultări cu federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), iar astăzi, 22 iulie, s-au desfăşurat consultări cu Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ pe marginea proiectului legii învăţământului superior.
Tot în cursul acestei zile va avea loc la sediul Ministerului Educaţiei o dezbatere pe tema susţinerii excelenţei prin intermediul Centrelor de Excelenţă, eveniment ce face parte din seria celor 10 dezbateri programate în primele 10 zile de consultări’, a precizat Câmpeanu.
Citește și – De ce schimbă Cîmpeanu Legile educaţiei: Societatea percepe drept învechit sistemul de învăţământ
Ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat, luni, că unul dintre argumentele pentru care s-a propus schimbarea legilor educaţiei este faptul că societatea percepe sistemul de învăţământ drept ‘unul învechit’, iar noile prevederi pornesc de la nevoile elevului identificate pe parcursul a peste şase ani de consultări în cadrul proiectului ‘România Educată’.
‘Schimbăm pentru că ne dorim o educaţie de calitate, responsivă şi suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică şi curriculară, o mentalitate, o conduită şi, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru că vrem să susţinem în egală măsură excelenţa şi echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului şi demnităţii profesiei de dascăl, inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră’, a explicat Cîmpeanu, într-o declaraţie de presă, conform Agerpres.
Rezultatele sistemului actual au stârnit nemulțumiri. Analfabetismul funcţional a rămas constant sau chiar a crescut
El a adăugat că o schimbare a legilor educaţiei este necesară pentru că, în ultimii ani,