Actualitate

Secetă extremă. Avertizare de la CE pentru Franța, România, Spania, Portugalia și Italia

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat, în 18 iulie, raportul său intitulat ”Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei.

Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.

Mariya Gabriel, Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: ”Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Prin raportul Seceta în Europa – iulie 2022, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele.”

Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare pentru cereale și alte culturi

Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.

Sursa Foto: GDO Analytical Report

Raport ”Seceta în Europa – iulie 2022”. Valuri de căldură după o primăvară atipică

Seceta din cea mai mare parte a Europei este critică, deoarece deficitul de precipitații de iarnă-primăvară (19% din media 1991-2020 în toate zonele de avertizare din UE+Marea Britanie și 22% în zonele aflate în alertă de secetă) a fost exacerbat de valurile de căldură timpurii.

Deversarea râului în mai multe țări este grav afectată, volumele de apă stocate fiind, de asemenea, epuizate. În total, acest lucru poate necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei și energiei în țările afectate.

Lipsa precipitațiilor înseamnă că conținutul de apă din sol sa redus semnificativ. Acest lucru a îngreunat extragerea apei din sol pentru plante, ceea ce a dus la stres pe scară largă asupra vegetației, și anume în zonele joase italiene, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei.

Raport ”Seceta în Europa – iulie 2022”. Concurența pentru resursele de apă

Producția de energie de la centralele la fluxul râului până la începutul lunii iulie a fost mai mică decât media 2015-2021 pentru multe țări europene, în special în Italia (-5039 GWh față de medie), Franța (-3930 GWh) și Portugalia (- 2244 GWh). 

Aceeași scădere este valabilă și pentru nivelurile rezervoarelor hidroenergetice, care afectează țări precum Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria, potrivit raportului CE. 

Această lipsă de apă reduce sau suspendă, de asemenea, operațiunile de producere a energiei hidroelectrice și termoelectrice în toate țările. 

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button