„Savoniști” și, teoretic, „antisavoniști” și-au dat mâna pentru o posibilă lovitură care să distrugă componența neașteptat de bună a viitorului CSM, o reacție în lanț declanșată de unul dintre cei mai controversați procurori ai sistemului.
Alegerile din 22 iunie stau pe bomba celor 5 contestații care vizează, majoritar, organizarea unui al doilea tur, după cum rezultă din răspunsul CSM pentru spotmedia.ro.
Scadalul a început de la Bogdan Pîrlog, șef al unei liliputane asociații de procurori. Dl Pîrlog a ratat participarea la alegerile pentru CSM în 22 iunie pentru că propriii colegi de la PTMT nu i-au validat candidatura. A fost eliminat din calificări, deci.
A rămas cu șansa să-l împingă în CSM pe tovarășul sau de liliputană asociație, Sorin Lia, de la parchetul Corabia, care a pierdut însă în fața procuroarei Cătălina Sîntion.
Surse judicare spun că de la Pîrlog și Lia, ramași în afara mesei puterii, a început tot scandalul care a dat idei și savonistilor nemulțumiți, dar și altor jucători ramași cu buza umflată. Pentru că acest tip de contestații e fără precedent.
Țintele pricipale sunt doi aleși surpriză ai judecătorilor, care au participat la protestele projustiție din epoca Dragnea: judecătoarea Gabriela Milu, ieșită pe locul al treilea din partea curților de apel și judecătorul Mihai Ghica, al doilea la Tribunale.
Cei doi ar putea să strice majoritatea pe care Lia Savonea ar vrea, spun surse din sistem, să o controleze și în viitorul CSM. Așa că următorii clasați, Adrian Glugă de la CA Craiova și Narcis Erculescu de la Tribunalul Dâmbovița, oameni de încredere ai dnei Savonea, au atacat cu contestații.
Ei cer tur 2 între locurile 2 și 3, respectiv 3 și 4 pentru că Milu și Ghica nu au obținut majoritate absolută, pe care legea nu o cere.
La parchete, pe lângă Lia/Pîrlog a mai ieșit la bătaie și procurorul Sorin Flonta de la Parchetul Tribunalului Sălaj.
Sălajul este un adevărat creuzet de putere în România. De la dl Helvig, la dl Bode și la dl Bologa, mulți din Sălaj își trag seva.
Dl Flonta vrea turul doi între locurile 2 și 3, după ce a fost învins de Claudiu Sandu de la Brașov, un procuror criminalist foarte respectat în sistem și protestatar față de multilarea instrumentelor legale ale procurorilor.
Dl Flonta, fost polițist, și-a bazat campania pe promisiunea că vechimea de polițist va fi asimilată ca vechime de magistrat pentru foștii polițiști deveniți procurori. Și evident pe asta se bazează în turul al doilea.
Ca mostră de profesionalism al procurorului – polițist, în contestație, dl Flonta numește CCR ”legiuitor constituant”. O ști ce o ști, dl Flonta din Sălaj.
Și mai există o contestație împotriva dlui Horodniceanu, ales reprezentat al PÎCCJ-DNA-DIICOT, formulată de un cetățean care îi reproșează tot felul de nerozii, invocând un interviu pe care dl Horodniceanu mi l-a acordat în 2017.
CSM a refuzat să comunice termenul de soluționare a contestațiilor de către Comisia electorală,